Savjeti Dijetetičarke

Kako magnezij može pomoći u mršavljenju

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako magnezij može pomoći u mršavljenju
Foto: Ilustracija

Suplementi magnezija postaju sve popularniji zbog njihovih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući podršku mršavljenju. Dijetetičarka Jessica G. Anderson objašnjava kako magnezij može utjecati na vašu tjelesnu težinu i zdravlje.

Prehrana bogata magnezijem

Umjesto da se oslanjate samo na suplemente, Anderson preporučuje povećanje unosa hrane bogate magnezijem, uključujući:

  • Mahunarke
  • Lisnato povrće
  • Cjelovite žitarice
  • Sjemenke
  • Orašasti plodovi

"Ove namirnice su bogate magnezijem, ali također sadrže esencijalne nutrijente i prehrambena vlakna koja poboljšavaju zdravlje crijeva," objašnjava Anderson.

Suplementi magnezija

Dok suplementi mogu pomoći u postizanju preporučene dnevne doze magnezija, sami po sebi možda neće značajno uticati na mršavljenje. Preporučuje se konzumiranje 200 do 300 mg magnezija jednom ili dva puta dnevno kako bi se povećao nivo magnezija. Preporučeni unos magnezija je 320 mg za žene i 420 mg za muškarce starije od 31 godine, dok je za osobe od 19 do 30 godina preporučeno 400 mg za muškarce i 310 mg za žene.

Uticaj na zdravlje crijeva i inzulin

Magnezij može pomoći u mršavljenju neizravno poboljšanjem zdravlja crijeva i osjetljivosti na inzulin. "Optimalan unos magnezija može poboljšati regulaciju glukoze u krvi, što podržava energiju i metabolizam," kaže Anderson. Povećanje nivoa magnezija može poboljšati strukturu i raznolikost crijevnih bakterija, što dodatno doprinosi zdravlju i mršavljenju.

Savjeti i upozorenja

Iako magnezij može biti koristan, uvijek je važno konsultovati se s doktorom prije početka uzimanja dodataka. Neapsorbirani magnezij može uzrokovati nuspojave poput mučnine, proljeva i grčeva u trbuhu. Također može uticati na učinkovitost određenih lijekova, uključujući bisfosfonate i antibiotike.