Evo šta trebate znati

Kako razlikovati prodromalne trudove od Braxton-Hicks kontrakcija?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako razlikovati prodromalne trudove od Braxton-Hicks kontrakcija?
Foto: Ilustracija

Lažni trudovi su pripremni napadi koji pomažu tijelu da se pripremi za porođaj, ali njihove kontrakcije nisu dovoljno snažne da bi potaknule porođaj. Postoje dvije vrste lažnih trudova: prodromalni trudovi i Braxton-Hicks kontrakcije.

Lažni trudovi su kontrakcije maternice nalik pravim trudovima koje se najčešće pojavljuju u trećem tromjesečju, ali nije rijetkost da se, s vremena na vrijeme, pojave i u drugom tromjesečju.

Lažnim trudovima se tijelo priprema na porod pa su tako simptomi vrlo slični onim pravima. Žene koje su doživjele lažne trudove ih opisuju kao osjećaj zatezanja u abdomenu koji je popraćen bolovima nalik na menstrualne.

Postoje dvije vrste lažnih trudova, a to su prodromalni trudovi i Braxton-Hicks kontrakcije. Iako se ova dva pojma često smatraju istoznačnicama, ipak postoje neke razlike.

Razlika između prodromalnih trudova i Braxton-Hicks kontrakcija

Prodromalni trudovi i Braxton-Hicks kontrakcije slični su po mnogočemu, nastaju nakon polovice trudnoće, a bolni su i zbunjujući jer su jako slični pravim trudovima. Također, nastaju u donjem dijelu abdomena.

No, važno je naglasiti da, iako djeluju prilično stvarno, niti jedna od ovih kontrakcija nije dovoljno jaka da potakne prave trudove i porod niti su popraćene drugim znakovima poroda poput pucanja vodenjaka.

Prodromalni trudovi:

– kontrakcije su jače i bolnije

– kontrakcije su dosljedne i traju otprilike 60 sekundi

– razmaci između kontrakcija su između pet i deset minuta, ali ne kraće od toga

– pojavljuju se u trećem tromjesečju

– ne nestaju bez obzira na kretanje

Braxton-Hicks kontrakcije:

– kontrakcije su slabije i bol je umjerena

– kontrakcije mogu biti duže i kraće

– nepravilni razmaci između kontrakcija, ali nikada nisu blizu

– mogu se pojaviti već u drugom tromjesečju

– nestaju ili slabe kada se razgibavate

Šta uzrokuje lažne trudove?

Još nije dokazano šta tačno uzrokuje lažne trudove, ali mogući razlozi za to su:

– okretanje djeteta u poziciju za porod

– stres i anksioznost

– dehidriranost

– pretjerana fizička aktivnost, posebno ako je u pitanju dizanje težih stvari

Razlika između pravih i lažnih trudova

Ako niste sigurni osjećate li prave ili lažne trudove, obratite pažnju na ove stvari:

1. Učestalost kontrakcija

Kod lažnih trudova su nepravilne i ne približavaju se jedna drugoj. Kod pravih trudova, razmaci su pravilni i postaju sve kraći i kraći.

2. Gdje osjećate bol

Kod lažnih trudova, bol i nelagodu ćete osjećati samo u prednjem dijelu trbuha. Kod pravih trudova ćete bol i kontrakcije osjećati u donjem dijelu leđa pa na području abdomena.

3. Postoje li drugi simptomi

Kod lažnih trudova ne postoje nikakvi drugi simptomi. Kod pravih trudova će se dogoditi ispadanje sluznog čepa te pucanje vodenjaka.

Kako si pomoći tokom lažnih trudova?

S obzirom na to da su lažni trudovi bolni i mogu biti prilično iscrpljujući, slijedite ove savjete kako biste si olakšali. Prije svega, pijte puno tekućine i jedite često, ali u malim obrocima.

Osim toga, probajte se tuširati toplom vodom. Kretanje jednako tako može pomoći pa će vam dobro doći šetnja, ali i vježbe opuštanja.