Zdravlje srca je važno za cjelokupno zdravlje budući da su srčane bolesti i dalje među vodećim uzrocima smrti širom svijeta.
Iako faktori kao što su vježbanje i genetika igraju važnu ulogu, prehrana ima značajan uticaj na zdravlje srca, utičući na krvni tlak, kolesterol i nivoe upale.
Osim onih koje mogu doprinijeti zdravlju srca, postoje i one namirnice koje rade potpuno suprotno, a najčešće sadrže visok udio zasićenih masti, dodatog šećera i natrijuma. Kardiohirurg dr. Džeremi London izdvojio je koje vrste hrane i pića gotovo nikada ne konzumira, sa jednim ciljem - da spreči razvoj srčanih oboljenja.
Fast food
Kao prvu vrstu hrane, dr. London je izdvojio brzu hranu, popularnu vrstu obroka koja je veoma ukusna, ali i veoma loša ako se konzumira u preteranim količinama. Pretjerana konzumacija brze hrane može povećati rizik od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masti, trans masti, natrijuma i dodanih šećera. Mnoga od ovih jela su pržena i obrađena.
"Ime govori sve. Većina onoga što se nudi u lancima brze hrane zapravo nije prava hrana", rekao je on, prenosi She Finds. Pod činjenicom da nije masna hrana, dr. London je smatrao da je hrana u restoranima brze hrane toliko obrađena, "vještačka" i da svaki put ima identičan ukus.
Mliječni proizvodi, posebno mlijeko
Ovo može mnoge iznenaditi, ali mliječni proizvodi su također na listi kardiohirurga. Doktor ne konzumira ovu vrstu proizvoda jer smatra da nema potrebe da pijemo mlijeko u odraslom dobu.
"Mi smo jedini sisari koji piju mlijeko van perioda dojenja, a to mlijeko je druge vrste. Razmislite o tome", dodao je dr. London.
Kako izvještava She Finds, istraživanja o konzumiranju mliječnih proizvoda i srčanim bolestima su pomiješana. Neka istraživanja sugeriraju da mliječni proizvodi, poput mlijeka, sadrže zasićene masti koje mogu povećati LDL ili loš kolesterol. Međutim, to može ovisiti o osobi i vrsti mliječnog proizvoda koji se konzumira. Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira, hvaljeni su zbog svojih zdravstvenih prednosti, dok neki zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumaciju proizvoda s niskim udjelom masti.
Gazirana pića
Naručivanje gaziranog pića uz hranu može zvučati kao odlična ideja, ali zapravo povećava rizik od srčanih bolesti. Gazirana pića poznata su po visokom sadržaju dodanih šećera, posebno fruktoze i saharoze. Pretjerana konzumacija šećera može dovesti do pretilosti, što je glavni faktor rizika za srčana oboljenja.
Sve se to odnosi i na dijetalne napitke, koje mnogi biraju zbog nedostatka šećera i kalorija, ali doktorica je sve vrste gaziranih pića nazvala lošim i "tečnom smrću", prenosi She Finds.
Alkohol
Na posljednjem mjestu je alkohol. Ova vrsta pića je štetna za gotovo sve važne dijelove vašeg tijela. Prvo, ova pića su visokokalorična, što može dovesti do debljanja i gojaznosti. Redovna konzumacija velikih količina alkohola može podići krvni pritisak, što je zabrinjavajuće jer je hipertenzija poznati faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani i moždani udar.
"Alkohol je apsolutno toksičan za svaku ćeliju u našem tijelu. Čak i umjerena ili povremena upotreba je zapravo štetna", ističe doktorica i zaključuje: "Ako se toliko trudimo da optimiziramo zdravlje srca, najmanje što možete učiniti je da prestanete aktivno truje svoje tijelo."