Za zdravlje

Koliko sna nam je potrebno za optimalno fuknkcionisanje?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Koliko sna nam je potrebno za optimalno fuknkcionisanje?
Foto: Ilustracija

Kvalitetan san je temelj fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Tokom noći, dok spavamo, naše tijelo obnavlja i popravlja mišiće, tkiva i stanice, jačajući imunološki sistem i smanjujući rizik od bolesti. Održavanje zdravog krvnog pritiska, srca i regulacija hormona su samo neki od benefita redovnog sna.

Za odrasle se preporučuje 7 do 9 sati sna dnevno, iako su potrebe za snom individualne. Žene, zbog hormonskih fluktuacija tokom ciklusa, trudnoće i menopauze, često imaju veću potrebu za snom. Pored toga, žene često nose više tereta i obavljaju više zadataka istovremeno, što može zahtijevati dodatan oporavak tokom noći.

Kognitivne i mentalne funkcije također znatno profitiraju od adekvatnog sna. Pamćenje, učenje, koncentracija i kreativno razmišljanje poboljšavaju se zahvaljujući procesiranju informacija koje se odvija tokom spavanja. Također, san igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, smanjenju stresa, depresije i anksioznosti, te u povećanju emocionalne stabilnosti.

U konačnici, održavanje redovnog i kvalitetnog sna nije samo preporuka za zdravlje, već ključni element za optimalno funkcionisanje svakodnevnog života. Pruža nam snagu i otpornost kako bismo se lakše nosili sa izazovima svakodnevnice i uživali u životu s više energije i pozitivnosti.