Zdrava hidratacija

Nauka i važnost unošenja vode

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nauka i važnost unošenja vode
Foto : Ilustracija

Voda, esencijalni nutrijent, ključna je za život i igra vitalnu ulogu u regulaciji nekoliko fizioloških funkcija u ljudskom tijelu. Ovaj članak istražuje važnost vode i hidratacije za vaše zdravlje i dobrobit.

Važnost hidratacije

Kako piše Medical News, voda služi kao gradivni blok u svim ćelijama našeg tijela, kao i u mnogim tkivima. Zbog svog velikog toplinskog kapaciteta, voda pomaže u termoregulaciji smanjujući fluktuacije tjelesne temperature u toplim ili hladnim okruženjima, djeluje kao prijenosnik u ljudskom tijelu i pomaže u transportu hranjivih tvari do ćelija.

Ostale važne funkcije koje reguliše voda uključuju uklanjanje otpada iz tijela i regulaciju cirkulacije krvi. Također olakšava razmjenu između iona, kapilara i krvnih žila. 

Dehidracija može dovesti do akutnih poremećaja poput toplinskog udara, ali također može povećati rizik od hronične bolesti bubrega, bubrežnog kamenca, infekcija mokraćnog sistema, metaboličkih bolesti i kardiovaskularnih bolesti.

Dnevni unos vode : Koliko je dovoljno ?

Budući da voda čini oko 60% naše ukupne težine, ona je primarna komponenta našeg tijela. Sadržaj vode u tijelu mijenja se s njegovim sastavom. U usporedbi s odraslima, kod novorođenčadi i djece voda čini veći udio u tjelesnoj težini.

Količina potrebne vode definisana je empirijski izvedenim nivoima unosa za koje se predviđa da će zadovoljiti prehrambene potrebe zdrave populacije. To je količina vode koja se smatra dovoljnom za novorođenčad, adolescente, odrasle i starije osobe.

Odbor za hranu i prehranu utvrdio je vrijednosti za dovoljan unos vode iz tekućine

  • 0,7 litara dnevno za bebe od 0 do 6 mjeseci,
  • 0,6 litara dnevno za bebe od 7 do 12 mjeseci,
  • 0,9 litara dnevno za djecu od 1 do 3 godine i
  • 1,2 litre dnevno za djecu od 4 do 84 godine.

Za tinejdžere od 9 do 13, od 14 do 18 godina i odrasle muškarce, potreba za vodom je 1,8, 2,6 i 3,0 litara vode dnevno.

Tinejdžerke u dobi od 9 do 13 godina trebaju 1,6 litara dnevno, 14 do 18 godina trebaju 1,8 litara dnevno, a odrasle žene 2,2 litre dnevno.