savjeti

Pamćenje u tridesetima: Kako održati mentalnu svježinu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Pamćenje u tridesetima: Kako održati mentalnu svježinu
Foto: Ilustracija

Kako starimo, naše pamćenje prirodno opada, počevši već u tridesetima. Promjene u mozgu, poput smanjenja volumena prefrontalnog korteksa, mogu utjecati na našu sposobnost pamćenja i koncentracije.

Iako je nemoguće potpuno zaustaviti ove promjene, postoje načini kako možete podržati mentalnu oštrinu i smanjiti rizik od kognitivnih problema. Evo nekoliko ključnih savjeta:

Rutina spavanja: Kvalitetan san je ključan za zdravlje mozga. Pokušajte spavati 7-9 sati svake noći kako biste omogućili mozgu da filtrira informacije i sprečava razvoj demencije. Odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme svakog dana može pomoći u održavanju stabilnog cirkadijalnog ritma.

Aerobna vježba: Redovita tjelovježba nije dobra samo za tijelo, već i za mozak. Umjerena aerobna aktivnost, poput brzog hodanja, poboljšava funkciju hipokampusa, dijela mozga zaduženog za pamćenje. Ciljajte na najmanje 2,5 sata umjerene vježbe tjedno.

Vježbanje s prijateljem: Motivacija za vježbanje može se povećati ako imate prijatelja koji će vas pratiti. Osim što će vas prijatelj potaknuti da ne preskočite treninge, moći ćete uživati u društvenim razgovorima dok vježbate.

Smanjite unos alkohola: Prekomjerno pijenje alkohola može smanjiti volumen mozga i negativno utjecati na kratkoročno i dugoročno pamćenje. Umjerena konzumacija alkohola je važna za očuvanje zdravlja mozga.

Jedite pigmentirano voće i povrće: Hrana bogata karotenoidima i flavonolima, kao što su bobičasto voće, lisnato povrće i paprike, može poboljšati zdravlje mozga. Mediteranska prehrana, koja uključuje ove namirnice, pokazala se kao korisna za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti.

Zaštitite glavu: Svaka traumatska povreda mozga može povećati rizik od Alzheimerove bolesti. Nošenje kacige pri vožnji bicikla i korištenje sigurnosnog pojasa u automobilu može pomoći u prevenciji povreda.