Budite oprezni

Uticaj plivanja na kontaktna sočiva: Rizici i savjeti za sigurnost

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Uticaj plivanja na kontaktna sočiva: Rizici i savjeti za sigurnost
Foto: Ilustracija

Nošenje kontaktnih sočiva tokom plivanja, bez obzira da li se radi o bazenu, jezeru ili tušu, može povećati rizik od različitih problema s očima.

Plivanje s kontaktnim sočivima može biti posebno opasno jer sočiva mogu apsorbirati vodu, čime se unose potencijalni patogeni poput bakterija ili virusa u oko. Bazeni, jezera i okeani mogu biti opasniji od bazena zbog veće vjerovatnosti prisutnosti raznih patogena koji mogu ući u oko.

Korištenje hlorirane vode u bazenu ne ubija sve patogene, a meka kontaktna sočiva su porozna pa mogu dopustiti prolazak patogena i hemikalija iz vode u oko.

Nošenje kontaktnih sočiva tokom plivanja može povećati rizik od iritacije očiju, sindroma suhog oka, infekcija oka, abrazija rožnjače, upale oka (uveitis) i čireva rožnjače.

Ako je neophodno plivati s kontaktnim sočivima, preporučuju se određene mjere opreza za smanjenje rizika od infekcije oka:

  • Koristite zaštitne naočare koje će spriječiti da voda dospije u oči.
  • Odmah nakon plivanja izvadite sočiva i isperite oči čistom vodom prije ponovnog stavljanja sočiva ili novog, čistog para.
  • Dezinficirajte kontaktna sočiva držanjem u rastvoru za kontaktna sočiva najmanje 24 sata nakon plivanja.
  • Razmotrite korištenje jednokratnih kontaktnih sočiva koja možete baciti odmah nakon plivanja.
  • Prije i poslije plivanja koristite umjetne suze ili kapi za vlaženje kako biste smanjili rizik od sindroma suhog oka.