Savjeti

Vrste glavobolja i šta učiniti da ih spriječite

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Vrste glavobolja i šta učiniti da ih spriječite
Foto: Ilustracija

Glavobolja može biti znak različitih stanja, a razumijevanje vrste boli može pomoći u njenom liječenju i identifikaciji potencijalnih zdravstvenih problema. 

Evo kako različite vrste glavobolja mogu ukazivati na određene uzroke:

Migrena: Bol se javlja u jednoj polovici glave i može trajati do 72 sata. Obično je pulsirajuća, umjerena do jaka, a često je praćena mučninom i preosjetljivošću na svjetlo i zvuk. Odmor u mračnom i tihom prostoru te uzimanje lijekova odmah nakon prvih simptoma može pomoći.

Tenzijska glavobolja: Osjećaj je kao da vam neko steže glavu obručem. Bol se pojavljuje postepeno i može biti umjerena do srednja. Najčešće uzrokovana stresom, može se ublažiti kratkim odmorom.

Cluster glavobolja: Jaka bol koja se javlja na jednoj strani lica, često uz natečen kapak. Ove glavobolje se pojavljuju u ciklusima, mogu trajati od pola sata do tri sata, i često su praćene crvenilom oka i curenjem nosa. Kretanje može pomoći, dok miran odmor može pogoršati stanje.

Glavobolja zbog upale sinusa: Bol se osjeća u čelu i može se proširiti na jagodice. Inhalacija pare i topli tuševi mogu pružiti olakšanje.

Glavobolja na zadnjem dijelu glave i tjemenu: Može biti uzrokovana problemima s kičmom i vratom, poput dugotrajnog sjedenja. Pomoći će istezanje i svjež zrak.

Glavobolja u sljepoočnicama: Često povezana s poremećajem viličnog zgloba. Može uzrokovati bolove u uhu, licu i poteškoće u otvaranju i zatvaranju usta. Posjeta doktoru može biti potrebna.

Šta učiniti: Ako glavobolja prati promjene vida, probave, raspoloženja ili napetost u vratu, obavezno se posavjetujte s doktor. Vodite dnevnik glavobolja kako biste pratili učestalost, trajanje i moguće okidače, što može pomoći liječniku u dijagnostici. Također, pijenje dovoljno vode može pomoći kod glavobolja uzrokovanih dehidracijom.