Zeljković: U RS trenutno nema ni sumnjivih ni oboljelih od koronavirusa

Vršilac dužnosti Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković izjavio je danas da u tom bh. entitetu trenutno nema oboljelih od koronavirusa te da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

-Trenutno nemamo ni sumnjivih slučajeva – rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Dodao je da vrše nadzor nad epidemiološkom situacijom i da se u sadradnji s Ministarstvom zdravlja preduzimaju sve neophodne mjere.

-Imamo i veoma dobru saradnju s kolegama u Federaciji BiH i na nivou BiH, odnosno s nadležnim u Ministarstvu civilnih poslova BiH – kazao je Zeljković i ponovio da nema mjesta panici, jer nema razloga da se vjeruje da postoje oboljele osobe u RS.

Istakao je i da su preduzete sve preventivne mjere, kao da su potrebna obavještenja upućena u sve zdravstvene ustanove kako bi javnosti znala kako se prevenira ova bolest.

Načelnica Službe Instituta za epidemilogiju Nina Rodić-Vukmir je rekla da su im se samoinicijativno javile dvije osobe iz RS koje su putovale u Kinu.- Bile su stavljene pod nazor, ispitane i bit će praćen period inkubacije, a one se dobro osjećaju – rekla je ona.Navela da je period inkubacije smanjen s 14 na do deset dana.

-Što se tiče smrtnosti, u poređenju s gripom, kada je lani taj procenat bio osam posto, od koronovirusa je zasad 2,3 procenata – rekla je Rodić-Vukmir.

Predsjednica Komisije za zarazne bolesti Janja Bojanić je potvrdila da se u RS, u banjalučkoj bolnici radi dijagnostika na četiri koronavirusa, koji napadaju i gornje i donje disajne puteve.

-Dijagnostiku na novi koronavirus radi samo nekoliko referentnih laboratorija koje su određene od Svjetske zdarstvene organizacije i s jednom od njih ćemo stupiti u kontatakt – rekla je Bojanić.

 

(FENA)