30 dana bez šećera i hljeba: Koliko kilograma gubite?

Eliminacija rafiniranog šećera i hljeba iz ishrane na 30 dana može dovesti do značajnog gubitka tjelesne mase, poboljšanja metaboličkih parametara i subjektivnog osjećaja vitalnosti.
Ova promjena prehrambenih navika ne znači nužno restrikciju kalorija, već optimizaciju unosa nutrijenata, što tijelu omogućava efikasnije korištenje energetskih rezervi.
Šta se dešava u organizmu?
Rafinirani ugljeni hidrati, kakvi se nalaze u bijelom hljebu i prerađenim šećerima, brzo se apsorbuju i podižu nivo glukoze u krvi, što izaziva hiperinzulinemijsku reakciju. Insulin, kao anabolički hormon, favorizuje skladištenje masti i sprječava njihovu razgradnju (lipolizu).
Kada se unos ovih namirnica naglo prekine, dolazi do sniženja bazalnog nivoa insulina, čime se podstiče oksidacija masti.
Prema studiji objavljenoj u The New England Journal of Medicine 2020., ispitanici koji su eliminisali visokoglikemijsku hranu iz ishrane izgubili su u prosjeku 3,2 kilograma više tokom 12 sedmica u poređenju s kontrolnom grupom koja je unosila istu kalorijsku vrijednost, ali uz prisustvo rafinisanih ugljenih hidrata.
Dodatno, istraživanje provedeno na Harvard School of Public Health 2011. pokazalo je da su upravo šećeri i prerađeni hljeb najviše povezani s dugoročnim povećanjem tjelesne mase.
Uklanjanjem ovih faktora, organizam prelazi u stanje stabilnije glikoregulacije i počinje koristiti masti kao primarni izvor energije.