
Iako ima mnogo benefita po naše zdravlje, čak ni riba ne treba da se konzumira prekomjerno.
Glavni razlog zbog kojeg doktori savjetuju trudnicama da izbjegnu morske plodove u ishrani je prisustvo teških metala, posebno žive.
To je zato što živa može oštetiti mozak u razvoju ljudskih fetusa. Ovo može dovesti do neuroloških problema i, u nekim slučajevima, izazvati cerebralnu paralizu ili druga stanja.
Trovanje živom
Živa je jedan od najštetnijih zagađivača koji se obično nalazi u ribama, uključujući sardine. Visoke količine žive mogu oštetiti nerve kod odraslih i izazvati ozbiljne probleme u razvoju malih djece. Međutim, nekoliko studija je zaključilo da nizak nivo žive u sardinama predstavlja mali rizik za potrošače, uključujući trudnice kojima je ranije savjetovano da izbjegavaju ribu tokom trudnoće zbog mogućih zagađivača.
Prema istraživačima, prednosti vitamina i minerala koji se nalaze u sardinama nadmašuju potencijalni negativni uticaj zagađivača u tragovima.
Kontaminacija teškim metalima
Pored žive, sardine mogu biti kontaminirane i drugim teškim metalima, uključujući kalijum i olovo. Jedna studija u Alžiru otkrila je da su nivoi ovih teških metala u sardinama premašili granične vrijednosti u Evropi.
Natrijum
Konzervirana tunjevina često sadrži velike količine natrijuma i konzervansa, koji mogu biti štetni za zdravlje srca i krvni pritisak.
Studija iz 2019. godine istakla je vezu između prekomjerne potrošnje natrijuma i hipertenzije. Iz tog razloga, uvijek pokušajte da pročitate etikete i odlučite se za verzije sa malo natrijuma i bez dodanih konzervansa.