Savjeti za Bolji San

Evo kako prehrambene navike utiču na kvalitetu sna

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Evo kako prehrambene navike utiču na kvalitetu sna
Foto: Ilustracija

Iako ne biste trebali jesti obilne obroke prije spavanja, postoje određene vrste hrane koje vam zapravo mogu poboljšati san ukoliko ih pojedete sat do dva prije odlaska u krevet.

Stručnjaci su otkrili da prehrambene navike mogu značajno utjecati na kvalitet vašeg sna, posebno na vrijeme u kojem jedete obroke i grickate.

Istraživanja naglašavaju važnost izbjegavanja obilnih obroka prije spavanja i odabira laganih, zdravih grickalica, koje mogu pomoći u regulaciji unutrašnjeg sata vašeg tijela i stabilizaciji nivoa šećera u krvi, promovišući bolji san.

Ako u satima prije spavanja počnete osjećati glad, stručnjaci predlažu da se odlučite za laganu opciju koja može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi preko noći i spriječiti da se probudite gladni.

Birajući manju količinu, preporučili su da pojedete malu porciju jogurta, bananu ili šaku orašastih plodova jedan do dva sata prije spavanja.

Pored toga, prije spavanja biste trebali izbjegavati stimulanse kao što je kofein, a također biste trebali početi smanjivati unos vode nekoliko sati prije spavanja.

Jedan praktičan savjet je da planirate svoje obroke unaprijed i kuhate u serijama. Držeći se planiranog rasporeda obroka, možete uskladiti svoje prehrambene navike s prirodnim ritmovima vašeg tijela, promovirajući bolji san i cjelokupno zdravlje.