
Grejpfrut je citrusno voće koje zasluženo zauzima mjesto na popisima zdravih namirnica.
Bogat vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, pruža brojne zdravstvene prednosti. Osim što jača imunološki sistem, potiče hidrataciju, čini kožu blistavijom i doprinosi zdravlju probave. Međutim, iako je pun koristi, nije prikladan za svakoga.
Ovaj plod može biti blagoslov, ali i rizik
Grejpfrut može biti problematičan za osobe s određenim zdravstvenim problemima. Ljudi koji pate od gastritisa, čira na želucu ili drugih probavnih smetnji trebaju ga izbjegavati.
Kiselost ovog voća može pogoršati njihove simptome, izazivajući nelagodu i upalu. Osim toga, grejpfrut može uticati na metabolizam lijekova, usporavajući njihovu razgradnju u tijelu, što može dovesti do neželjenih posljedica.
Kao i uvijek, savjetuje se posavjetovati s doktorom ili nutricionistom prije nego što uključite grejpfrut u svoju ishranu, pogotovo ako uzimate lijekove ili imate specifične probavne tegobe.