Smanjite krvni pritisak

Isprobajte pet namirnica koje su korisne za zdravlje srca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Isprobajte pet namirnica koje su korisne za zdravlje srca
Foto: Ilustracija

Namirnice koje imaju tendenciju snižavanja krvnog pritiska obično su bogate antioksidansima, vlaknima, kalijem, kalcijem i drugim sličnim hranjivim tvarima. Te tvari mogu se pronaći u uobičajnim namirnicama koje konzumiramo u svakodnevnoj prehrani.

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput borovnica, jagoda, grožđa i slično sadrži brojne antioksidanse, a jedan od njih je i antocijanin koji je zaslužan za boju ovog voća.

Antocijanin smanjuje proizvodnju molekula koje usporavaju protok krvi što dovodi do lakše protočnosti žila i snižavanja krvnog tlaka.

Bobice je najbolje jesti sirove i to otprilike pola šalice na dan, ako se radi o borovnicama, malinama, kupinama i slično. Ako se radi o jagodama, preporuča se pojesti između sedam i deset jagoda na dan.

2. Lubenica

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja se u tijelu pretvara u arginin što dovodi do proizvodnje dušikovog oksida – plina koji opušta krvne žile i potiče elastičnost arterija.

Ovo, naposljetku, dovodi i do snižavanja krvnog tlaka. Jedno istraživanje iz 2023. godine koje je provedeno na mladim i zdravim osobama pokazalo je da je konzumacija soka lubenice sistolički tlak snizila i održala ga na otprilike istoj razini nešto više od dva sata.

3. Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke bogati su argininom i vlaknima koja potiču protočnost krvi kroz žile, čine arterije elastičnima te, samim time, snižavaju krvni tlak.

Orašasti plodovi i sjemenke koji su odlični za snižavanje tlaka su:

– bademi

– lješnjaci

– orasi

– pistacije

– bučine sjemenke

– suncokretove sjemenke

– chia sjemenke

Kako bi se postigao njihov što bolji učinak, preporuča se pojesti šaku orašastih plodova ili sjemenki svaki dan. Također, važno je da nisu posoljene ni začinjene drugim začinima koji bi mogli imatii suprotni učinak.

4. Kivi

Kivi je iznimno bogat vitaminom C te sadrži i druge nutrijente kao što su magnezij, vlakna i kalij koji pomažu u snižavanju tlaka.

Istraživanje iz 2022. godine je pokazalo da su zdrave osobe, koje su sedam tjedana svako jutro pojele dva kivija, imale niži sistolički tlak nego one osobe koje nisu jele kivi.

5. Jogurt

Obični, nezaslađeni jogurt obiluje kalijem i kalcijem koji pomažu u reguliranju krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da se konzumiranje tek jednog decilitra jogurta na dan značajno snižava sistolički tlak.

Jogurt u svoju prehranu možete ukomponirati na razne načine poput dodavanja u salate, zobenu kašu, krem juhe i slično.