
Bademi su više od ukusne grickalice – oni su prirodni izvor energije, vitamina i zaštite za cijeli organizam.
Iako potiču s Bliskog istoka, danas su najviše zastupljeni u Kaliforniji, odakle dolazi više od 80% svjetske proizvodnje.
Nutritivna snaga
U samo šaci badema (oko 30 g) krije se bogatstvo zdravih masti, vlakana, proteina i vitamina E – snažnog antioksidansa koji usporava starenje ćelija i štiti srce. Osim toga, bademi su odličan izvor magnezija i kalija, važnih za pravilno funkcionisanje mišića i nervnog sistema.
Zaštita srca i krvnih žila
Redovno konzumiranje badema može pomoći u snižavanju lošeg (LDL) holesterola i održavanju zdravog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da su osobe koje svakodnevno jedu bademe izložene manjem riziku od kardiovaskularnih bolesti, zahvaljujući antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju masnoća u krvi.
Pomoć u kontroli šećera
Zahvaljujući visokom udjelu magnezija, bademi doprinose boljoj regulaciji šećera u krvi, što ih čini idealnim izborom za osobe s dijabetesom tipa 2 ili povišenim šećerom. Osim toga, vlakna i proteini pomažu da se šećer u krvi ne diže naglo nakon obroka.
Za vitku liniju
Iako su kalorični, bademi dugo zasićuju i smanjuju potrebu za nezdravim grickalicama. Nekoliko komada dnevno može pomoći u regulaciji tjelesne težine i ubrzanju metabolizma – savršena užina za sve koji vode računa o prehrani.
Savjet nutricionista
Najzdraviji su neposoljeni i neprženi bademi s kožicom, jer se u njoj nalazi najveća količina antioksidansa. Dovoljno je pojesti šaku dnevno kako biste svom tijelu osigurali optimalnu dozu hranjivih tvari i energije.