uksna i zdrava

Krem supa od mrkve koju ćete praviti iznova – gotova za 30 minuta!

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Krem supa od mrkve koju ćete praviti iznova – gotova za 30 minuta!
Foto: Freepik

Ako ste u potrazi za jednostavnim, zdravim i kremastim jelom koje grije i dušu i tijelo, ova krem supa od mrkve je pravi izbor.

Lagana, aromatična i puna povrća, savršena je za sve koji žele obrok bogat vitaminima, a gotov za manje od 30 minuta.

Bilo da je poslužite kao laganu večeru, predjelo ili dio nedjeljnog ručka, sigurno će osvojiti i najzahtjevnija nepca.

Sastojci:

  • 500 g mladog luka
  • 400 g miješanog povrća (paprika, karfiol, krompir, celer...)
  • 3 čena bijelog luka
  • ¼ šoljice meda
  • So i biber po ukusu
  • 150 ml pavlake za kuhanje
  • 1 kašičica sjeckanog peršuna

    Priprema:
  • Povrće operite, očistite i narežite na kockice. Bijeli luk, mrkvu i ostatak miješanog povrća držite odvojeno.
  • Mrkvu prelijte medom i ostavite da kratko odstoji.
  • Na zagrijanom ulju kratko propržite bijeli luk dok ne zamiriše. Dodajte mrkvu i zajedno pirjajte 2–3 minute, stalno miješajući.
  • Dodajte preostalo povrće i nalijte vodu – tek toliko da napuni polovinu lonca. Kuhajte oko 30 minuta, dok povrće ne omekša.
  • Začinite solju i biberom po ukusu, a zatim sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatku kremastu supu.
  • Vratite supu na vatru, pustite da proključa, a zatim polako dodajte pavlaku za kuhanje uz neprestano miješanje.
  • Kada se sve lijepo sjedini, supu sipajte u tanjire i pospite svježim peršunom.

Ova supa je odlična i kao vegetarijansko glavno jelo, posebno uz krišku integralnog hljeba. Ako želite bogatiji obrok, možete je dodatno obogatiti s malo prepečenih sjemenki bundeve, kapljicom maslinovog ulja ili rendanim tvrdim sirom na vrhu.