zdrave i hranjive

Namirnice bogate ugljikohidratima koje su zdrave

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice bogate ugljikohidratima koje su zdrave
FOTO: Ilustracija

Tokom godina, ugljikohidrati su stekli lošu reputaciju, često se povezujući sa debljanjem i raznim zdravstvenim problemima. Iako je tačno da prerađene hrane bogate šećerom i rafiniranim zrnima često nedostaju važne vitamine i minerale, mnoge namirnice bogate hranljivim sastojcima i vlaknima su zapravo veoma dobre za zdravlje.

Namirnice bogate ugljikohidratima koje su zdrave i bogate hranjivim sastojcima
Nema potrebe da se potpuno izbjegavaju visokougljenične namirnice, a evo nekoliko koje su posebno zdrave.

Kvinoja
Kvinoja je hranljiva sjemenka koja se često koristi kao zamjena za žitarice. Sadrži 70% ugljikohidrata, ali je bogata proteinima i vlaknima, što pomaže u upravljanju nivoom šećera u krvi i zdravlju srca. Takođe je bez glutena.

Zob
Zob je cjelovita žitarica bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži 70% ugljikohidrata i specifičan tip vlakna koji snižava holesterol. Pomaže i u smanjenju nivoa šećera u krvi, što je važno za osobe s dijabetesom.

Heljda
Iako se naziva žitaricom, heljda nije povezana s pšenicom i ne sadrži gluten. Bogata je hranljivim materijama, proteinima i vlaknima. Istraživanja pokazuju da može poboljšati zdravlje srca i regulisati nivo šećera u krvi.

Banane
Banane su popularno voće bogato kalijumom, vitaminima B6 i C. Sadrže oko 31 gram ugljikohidrata po velikoj banani, što pomaže u regulaciji krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Zelenije banane imaju više skroba i podržavaju probavu.

Namirnice bogate ugljikohidratima koje su zdrave: Slatki krompir
Ova ukusna povrća sadrži oko 20.7 grama ugljenih hidrata po 100 grama. Slatki krompir je bogat vitaminom A, vitaminom C i kalijumom, kao i antioksidansima koji pomažu u zaštiti od hroničnih bolesti.

Cvekla
Cvekla sadrži oko 10 grama ugljikohidrata po 100 grama i bogata je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži visok nivo inorganskih nitrata koji mogu poboljšati zdravlje srca i povećati fizičku izdržljivost.

Narandže
Narandže su dobar izvor vlakana, vitamina C i nekoliko B vitamina, sa oko 15.5 grama ugljikohidrata po 100 grama. Pomažu u poboljšanju zdravlja srca i povećavaju apsorpciju gvožđa, čime se smanjuje rizik od anemije.

Borovnice
Ovo voće je bogato antioksidansima, vitaminom C, vitaminom K i manganom. Sadrže oko 14.5 grama ugljikohidrata po 100 grama i mogu poboljšati pamćenje kod starijih osoba.

Grejpfrut
Grejpfrut sadrži oko 8% ugljikohidrata i bogat je vitaminima i antioksidansima. Neka istraživanja sugerišu da može poboljšati zdravlje srca i regulisati nivo šećera u krvi.

Jabuke
Jabuke su poznate po svom slatkom ukusu i sadrže oko 14–16 grama ugljikohidrata po 100 grama. One su dobar izvor vitamina C, antioksidansa i vlakana, što može poboljšati upravljanje nivoom šećera u krvi i zdravlje srca.

Ove namirnice bogate ugljikohidratima su bogate hranljivim sastojcima i mogu pružiti značajne zdravstvene koristi. Umjesto da ih izbjegavate, razmislite o njihovom uključivanju u vašu ishranu kako biste poboljšali svoje opšte zdravlje.