10 ključnih

Namirnice koje pomažu u snižavanju šećera u krvi

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Namirnice koje pomažu u snižavanju šećera u krvi
Foto: Shutterstock

Uravnotežena prehrana ključna je za kontrolu šećera u krvi, posebno za osobe s dijabetesom ili one koje žele spriječiti njegov porast.

Određene namirnice, bogate vlaknima, zdravim mastima i niskim glikemijskim indeksom, mogu pomoći u snižavanju razine šećera i poboljšanju općeg zdravlja.

Uključivanje ovih namirnica u svakodnevnu prehranu može donijeti brojne koristi za stabilizaciju šećera i prevenciju komplikacija.

Zeleno povrće

Špinat, blitva, kelj i zelena salata su najčešće dobri regulatori šećera u krvi. Zeleno povrće je bogato hranjivim tvarima i lako probavljivim ugljikohidratima, koji su bitni za usporenu probavu. Zelena salata i špinat su dobar izvor kroma, dok je kelj bogat vitaminom C što pomaže kod dijabetesa tipa 2.

Mahunarke

Od mahunarki grah, grašak, soja i leća su odličan izbor želite li smanjiti šećer u krvi jer imaju vrlo nizak GI. Bogate vlaknima i proteinima, odlične su i za regulacija krvnog tlaka. Prema studiji iz 2012., pokazalo se da jedna šalica mahunarki na dan znatno utječe na smanjenje hemoglobina A1c i krvnog tlaka.

Orašasti plodovi

Kikiriki, badem, makadamija, pistacija i orah su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, proteina i minerala kao što su magnezij i kalij te odličan snack za međuobrok kod dijabetičara.

Žitarice

Cjelozrnate žitarice poput smeđeg kruha i zobene kaše pomažu u regulaciji glukoze zahvaljujući niskom GI i bogatom udjelu beta glukana. Ukoliko volite jesti rižu, bulgur žitarica je dobar nadomjestak, jer povoljno djeluje na krvni tlak.

Riba

Umjesto mesa, radije se odlučite za ribu želite li smanjiti rizik od dijabetesa. Bogata omegom-3, riba je bitna za krvne žile što je povezano sa srčanim bolestima, koje pak znaju biti posljedica kod pacijenata s dijabetesom. Losos, pastrva, skuša i inćuni su jedan od dobrih primjera.

Jogurt

Od svih mliječnih proizvoda, smatra se da običan jogurt najbolje djeluje na smanjenje šećera u krvi, posebno kada je riječ o dijabetesu tipa 2. Stoga, izbjegavajte voćne opcije!

Jaja

Jaja i to posebno žumanjak , bogat su izvor proteina, dok vrlo malo štetnim ugljikohidratima te su odličan izbor namirnice kod dijabetesa. Plus, imaju kroma u sebi. Ipak, treba pripaziti na razinu kolesterola, što znači da jaja treba jesti umjereno.

Voće

S obzirom da je voće prirodan izvor fruktoze treba paziti na unos, no bobičasto voće i agrumi nam mogu pomoći kod razine šećera u krvi. Borovnice i kupine su bogate vlaknima te imaju u sebi antocijan, biljni pigment koji pomaže u usporavanju probave. Narandže, mandarine i limun su bogate vitaminom C i vlaknima te pomažu kod kolesterola.

Češnjak

Češnjak možda ne voli svatko, ali ovaj protuupalni lijek poznat je još od antičkih vremena. Bitan je za zdravlje srca i krvnih žila te može sniziti kolesterol. U studiji iz 2013., pokazalo se da je imao pozitivan utjecaj na pacijente s dijabetesom 2 i pretilost.

Avokado

Avokado je predivna zelena voćka, koju volimo jesti kao povrće. Zbog vrlo niske razine ugljikohidrata te velike doze vlakana, odličan jeza stabilizaciju šećera u krvi. Može se jesti u salati, kao namaz ili prilog.