u čemu je tajna

Naučnici objasnili da li način na koji siječemo hranu utiče na njen ukus

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Naučnici objasnili da li način na koji siječemo hranu utiče na njen ukus
FOTO: Ilustracija

Da li volite isječen luk na kockice? Možda ste oduvijek mislili da su jabuke ukusnije isjeckane nego cijele. Koliko način na koji je hrana isječena može da utječe na njen ukus? Nauka smatra da zapravo u tome ima nečega.

Da bismo razumjeli kako se to dešava, prvo je važno uzeti u obzir da su ukus i miris dvije različite stvari. Ukus je čulo i uključuje specijalizovane receptore na jeziku. Miris, s druge strane, može uključivati mnogo različitih senzacija tačno o kojima se raspravlja, ali većina se slaže da je miris jednako važan kao i ukus.

Razlika u mirisu u zavisnosti od toga da li nešto isječete ili ne, je jedan od faktora koji može objasniti zašto bi neka hrana nekome bila manje ili više ukusna, a svodi se na hemiju.

"Ako isječete crni luk ili beli luk, oslobađate se enzim koji se zove aliinaza koji proizvodi tipičnu pikantnost ili aromu crnog ili belog luka, koja zaista nije prisutna kada nisu isečeni", rekao je dr Charles Forni, naučnik koji proučava hranu i dodao da „enzimatska reakcija formira ukus – tako da što je finije isečeno, to će se osloboditi više ukusa.

Slično tome, to može značiti da vaša čula ukusa dobijaju "udar hemikalija" kada prvi put stavite malo belog ili crnog luka u usta, umjesto da se postepeno oslobađaju dok ih žvaćete.

Međutim, nije sve u hemiji. Neki stručnjaci za hranu vjeruju da tekstura ima ulogu u percepciji ukusa.

"Ako stavite povrće koje je zaobljenije u usta, vaš um će generalno razmišljati o nečemu što mu je sočnije", rekao je Brendan Volš, dekan na Američkom kulinarskom institutu.

On je objasnio da će nešto, kada je isječeno na kockice, imati ivice i ostavljaće utisak nečega grubog ili tvrdog. Vaš um će misliti da je nešto ukusnije ako je površina glatka, a ne uglasta.

Istraživači su takođe ukazali na to da bi naša očekivanja o tome kakav će biti ukus hrane prije nego što je zaista pojedemo mogla imati ulogu u našem iskustvu ukusa – što znači da oblik hrane, u zavisnosti od toga kako je isečete, može uticati na to kako ćete doživeti njen ukus.

To je postalo posebno očigledno još 2013. godine, kada je proizvođač čokolade „Cadbury“ bio na udaru javnosti nakon što je promijenio kockice mliječne čokolade iz pravougaonog oblika u zaobljeniji. Mnogi ljudi su tvrdili da je sada slađa, uprkos činjenici da je kompanija rekla da se recept nije promijenio.

Prema radu psihologa sa Univerziteta u Oksfordu profesora Čarlsa Spensa, sve se svodi na to kako naš mozak povezuje oblike sa određenim ukusima.

"Poznato je da ljudi povezuju slatkoću sa zaobljenošću, a ugaonost sa gorčinom i, zbog toga, može se očekivati da će pravljenje tradicionalno pravougaone hrane sada promijeniti i ona će biti zaobljenija kako bi se promijenio percipirani ukus tako što će se u svesti potrošača unijeti pojmovi slatkoće", piše Spens.

Dakle, ako se taj komad lubenice koji ste upravo uzeli čini slađi nego kada je isjeckan na kockice, to bi moglo biti do hemije – ili je samo vaš mozak pripremljen da razmišlja na taj način.