poboljšava imunitet

Nevjerovatna moć špinata: Zdravlje u svakom listu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Nevjerovatna moć špinata: Zdravlje u svakom listu
Foto: Freepik

Iako se sezona špinata primarno proteže od proljeća do kraja ljeta, u ranim jesenjim mjesecima, poput septembra, moguće je pronaći svježe i nutritivno bogate listove špinata na tržištu.

Špinat (Spinacia oleracea) je izuzetno bogat izvor kalcija, minerala ključnog za očuvanje zdravlja koštanog sistema. Osim kalcija, sadrži značajne količine folne kiseline (vitamin B9), koja ima esencijalnu ulogu u sintezi nukleinskih kiselina i stvaranju crvenih i bijelih krvnih zrnaca, što je posebno važno za trudnice i osobe sa povećanim potrebama za vitaminima B grupe. Također, špinat je bogat beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, neophodan za očuvanje vida, integritet epitelnih ćelija i imunitet. Prisustvo gorkih spojeva dodatno podržava funkciju probavnog sistema stimulisanjem lučenja želudačnih sokova.

Prilikom kupovine preporučuje se biranje svježih listova intenzivno zelene boje, bez oštećenja i znakova propadanja, jer svježina direktno utiče na nutritivnu vrijednost. Listovi treba da budu nježni i mekani, što je indikator optimalne zrelosti i kvaliteta.

Špinat je najbolje čuvati neoprani, upakovan u plastične vrećice, u hladnom okruženju (hladnjak), gdje može zadržati svježinu do pet dana. Pranje neposredno prije skladištenja može dovesti do ubrzanog kvarenja zbog povećane vlage.

U kulinarstvu, špinat je vrlo svestran

Preporučuje se konzumacija u svježem obliku, na primjer u salatama sa paradajzom, pinjolima i parmezanom, začinjenim blagim preljevom od vinskog sirćeta. Također, blago pirjan na maslinovom ulju sa dodatkom bijelog luka i grožđica pruža bogat i složen ukus. Kombinacija sa muškatnim oraščićem, medom i sokom od paradajza izvrsna je kao prilog pečenoj janjetini, ističući aromatične i nutritivne vrijednosti ovog povrća.

Iako je sezona špinata na izmaku, njegova bogata nutritivna vrijednost i raznovrsna primjena čine ga odličnim izborom za zdravu i uravnoteženu ishranu u jesenjem periodu.