Izvstan izvor proteina

Orasi čine čuda za vaše srce, a smanjuju i trigliceride

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Orasi čine čuda za vaše srce, a smanjuju i trigliceride
Foto: Ilustracija

Orašasti plodovi predstavljaju izvrstan izvor proteina i zdravih masti koji pridonose zdravlju srca. Osim toga, bogati su važnim biljnim vlaknima i različitim mikronutrijentima koji pozitivno utiču na opće zdravlje ovog organa.

Preporučuje se konzumiranje različitih orašastih plodova, ali jedna vrsta smatra se posebno zdravom i korisnom za zdravlje srca.

Dijetetičarka Izabel Vaskez, za "Eating Well", ističe da su orasi najbolji orašasti plodovi koje biste trebali jesti za unapređenje zdravlja srca. Razlog tome leži u visokom udjelu omega-3 masnih kiselina koje orasi sadrže. Omega-3 masne kiseline su vrsta višestruko nezasićenih masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upala u tijelu.

Osim toga, orasi doprinose smanjenju razine triglicerida, što je ključno s obzirom na to da visoki trigliceridi povećavaju rizik od srčanih bolesti. Orasi su bogati polinezasićenim i mononezasićenim mastima, koje imaju pozitivan učinak na smanjenje razine kolesterola i prevenciju srčanih bolesti. Dijetetičarka preporučuje povećanje unosa nezasićenih masti u prehrani.

Dodatno, orasi su izvor vlakana, koja pomažu u smanjenju niova holesterola, te sadrže antioksidanse poput fitosterola i polifenola. Antioksidansi u orasima pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, upala i krvnog tlaka, što pozitivno utiče na zdravlje srca. Redovna konzumacija oraha doprinosi povećanju unosa vlakana i ostvaruje pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje.