Riječ struke

Ove tri namirnice su sjajan izvor omega-3 masnih kiselina za one koji ne vole ribu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ove tri namirnice su sjajan izvor omega-3 masnih kiselina za one koji ne vole ribu
orasi

Omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu u pogledu očuvanju zdravlja, a postoje načini kako ih unijeti dovoljno u organizam i bez konzumacije ribe koja je najpoznatiji izvor.

Stoga, unos omega-3 masnih kiselina ne mora biti izazov za vegane, vegetarijance ili one koji jednostavno ne vole ribu.

Od tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina, biljna hrana obično sadrži samo alfa-linolensku kiselinu (ALA).

Chia sjemenke

Chia sjemenke poznate su po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima, te sadrže pozamašnu dozu vlakana i proteina.

One su također odličan biljni izvor omega-3 masnih kiselina. Unos chia sjemenki možete povećati kuhanjem hranjivog chia pudinga ili posipanjem chia sjemenki po salatama, jogurtima ili u smoothiu.

Sjemenke konoplje

Osim proteina, magnezija, željeza i cinka, sjemenke konoplje sastoje se od oko 30 posto ulja i zbog toga sadrže dobar omjer omege-3.

Njih također možete dodati u smoothie, u jogurt za doručak, a odlična su ideja i domaće granole od sjemenki konoplje koje predstavljaju jednostavan način za kombiniranje sjemenki konoplje s drugim zdravim sastojcima kao što su sjemenke lana za dodatni unos omega-3 masnih kiselina.

Tri kašikee (30 grama) sjemenki konoplje sadrže 3000 mg ALA omega-3 masnih kiselina, što predstavlja 162-236 posto dnevnog preporučenog unosa.

Orasi

Orasi su puni zdravih masti, pa tako i omege-3. Njih također možete dodati svojoj domaćoj granoli ili žitaricama, a uvijek ih možetegrickati i samostalno, bez da ih nužno dodajete jelu.

28 grama oraha sadrži 2570 mg ALA omega-3 masnih kiselina, što predstavlja 160-233 posto dnevnog preporučenog unosa, piše Healthline.