Za održavanje zdravlja mozga neophodna je zdrava prehrana. Pravilna i kvalitetna prehrana pomaže mozgu u vitalnosti i pravilnom funkcionisanju, što automatski utječe na normalno funkcionisanje ostatka tijela.
Neurohirurg Brett Osborn ističe zašto je važno brinuti se o mozgu.
"Baš kao što brinemo za svoje tijelo kroz tjelovježbu i uravnoteženu prehranu, njegovanje našeg mozga ključno je za živahan i mladolik um", prenosi HuffPost.
Stručnjaci su se složili da postoje određene namirnice koje pozitivno utječu na zdravlje mozga. Dobra stvar je što su to namirnice koje većina ljudi voli jesti, pa nećete u svoju prehranu uvrstiti nešto što ne volite, piše Index.hr.
Avokado
Avokado je namirnica koja je posljednjih godina postala posebno popularna zbog svojih zdravstvenih dobrobiti. Kada je u pitanju mozak, dr. Dale Bredesen ističe da avokado "pomaže u smanjenju vaskularnih bolesti i mozgu daje izvrsnu energiju, bez problema povezanih s ugljikohidratima ili zasićenim mastima", prenosi HuffPost.
Brokula
Brokulu ljudi najčešće ili vole jesti ili ne vole, ali ona odlično utječe na mozak.
"Brokula je povrće koje sadrži spojeve poput sulforafana, koji su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanjem zdravlja mozga", ističe dr. Osborn. Također, istraživanje iz 2019. godine objavljeno u časopisu Brain Circulation pokazuje da je sulforafan važan antioksidans i ima protuupalna svojstva koja pokazuju potencijal za zaštitu živčanog sustava i smanjenje tereta sveopćih bolesti na tijelo.
Borovnice
Borovnice se mogu jesti na različite načine, a u kojem god obliku da ih jedete, mozak će vam biti zahvalan.
"Borovnice sadrže flavonoide koji djeluju neuroprotektivno i povećavaju neuroplastičnost i cerebralni protok krvi", objašnjava dr. Lynn A. Schaefer.
One su pune antioksidansa, uključujući antocijane za koje dr. Osborn kaže da mogu "pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upale", prenosi HuffPost.
Tuna
Tuna je nemasna riba i sadrži aminokiselinu tirozin, važnu komponentu za proizvodnju neurotransmitera u mozgu.
Kako objašnjava dr. Melillo, "tirozin se koristi za stvaranje dopamina i norepinefrina, dva glavna neurotransmitera u mozgu. Dopamin je više neurotransmiter lijevog mozga, a norepinefrin više neurotransmiter desnog mozga", prenosi HuffPost.
Uz to, tuna sadrži i visoke koncentracije kreatina, koji olakšava ulazak vode u stanice mozga i mišića, kako bi se spriječila njihova dehidracija.
Jaja
Jaja su poznata kao dobar proteinski izvor, posebno za one koji su vegetarijanci ili preferiraju biljnu prehranu. No, postoji još jedan razlog zašto su jaja dobra za mozak. Žumanjak u jajima sadrži kolin, bitan nutrijent koji je važan za proizvodnju acetilkolina.
"Acetilkolin je neurotransmiter koji je vrlo važan za parasimpatički živčani sustav i pamćenje", objašnjava dr. Robert Melillo. Acetilkolin se nalazi u različitim namirnicama, ali je najveća koncentracija u žumanjcima.
Masna riba
Losos, sardine i skuša primjeri su masne ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline. "Ove esencijalne masnoće ključne su za održavanje zdravlja mozga i povezane su s poboljšanim pamćenjem, regulacijom raspoloženja i smanjenim rizikom od kognitivnog pada", objašnjava Osborn.
Osim istaknutog, omega-3 masne kiseline važne su za stvaranje novih živčanih stanica i zaštitu moždanih stanica od oštećenja, piše HuffPost.
Lisnato povrće
Liječnici i nutricionisti potiču pacijente da jedu više lisnatog povrća jer je prepuno hranjivih tvari.
"Lisnato povrće, poput špinata i kelja, prepuno je vitamina, minerala i antioksidansa. Oni promiču zdravu funkciju mozga, smanjujući upalu i poboljšavajući kognitivne performanse", ističe Osborn.
Također, u lisnatom povrću nalazi se magnezij koji, kako ističe dr. Melillo, pomaže u opuštanju tijela, snižavanju krvnog tlaka i smanjenju učinka stresa.
Kurkuma
Začini daju obilje okusa, a kao bonus mogu sadržavati važne spojeve potrebne tijelu. Kurkuma je uobičajen sastojak koji se riba ili nasjecka svjež ili se koristi kao prah za curry.
"Kurkuma, koja sadrži kurkumin, izvanredna je po tome što ima protuupalne učinke, a također se veže i za amiloid i za tau povezane s Alzheimerovom bolešću, tako da ima više mehanizama za podršku zdravlju mozga", objašnjava dr. Bredesen.
Đumbir
Iako ga mnogi ne vole toliko konzumirati, đumbir je odličan za mozak. "Đumbir je snažno protuupalno sredstvo za koje se pokazalo da poboljšava kognitivnu funkciju", ističe dr. Osborn. "Također se smatra da antioksidativni učinci štite neurone od oksidativnog stresa koji podupire neurodegenerativne bolesti, kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest."
Ginkgo biloba
Poznata je činjenica da ginko biloba poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije. Osborn ističe da "poboljšava protok krvi u mozgu i štiti moždane stanice od oksidativnog oštećenja" te dodaje da neka istraživanja podupiru potencijalnu korist ginkgo bilobe u kognitivnom opadanju povezanom sa starenjem, prenosi HuffPost.
Fermentirana hrana
Fermentirana hrana, poput kimchija, kefira, kombuche, kiselog kupusa i jogurta, može biti korisna za mozak.
"Istraživanje je pokazalo da mozak i crijeva komuniciraju kroz živčani sustav, kao i kroz imunološki sustav. Stoga bi promjena bakterija u crijevima probioticima i prebioticima mogla igrati ulogu u poboljšanju funkcioniranja mozga", ističe dr. Schaefer.