Konzumirajte ih

Ovih pet namirnica pospješuju zdravlje crijeva i probavu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovih pet namirnica pospješuju zdravlje crijeva i probavu
Foto: Ilustracija

Održavanje zdravlja crijeva ključno je za opću dobrobit, a jedan od najučinkovitijih načina da to postignemo jest uključivanje hrane bogate vlaknima u svoju prehranu.

Vlakna igraju ključnu ulogu u zdravoj probavi, pospješujući redovno pražnjenje crijeva, hraneći korisne crijevne bakterije i sprječavajući razne probavne smetnje. Srećom, postoji mnogo ukusnih namirnica punih vlakana koje možemo dodati svojim obrocima svakodnevno.

Doktor dr. Michael O. McKinney otkrio je pet takvih namirnica koje doprinose zdravlju crijeva i probavi.

1. Chia sjemenke

Chia sjemenke nevjerovatno su bogate topivim i netopivim vlaknima, što ih čini odličnom namirnicom za zdravlje probavnog sistema. "Chia sjemenke doprinose redovnom pražnjenju crijeva", kaže dr. McKinney za SheFinds. Osim toga, sadrže omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalna svojstva.

Chia sjemenke možemo jednostavno uvrstiti u svoje obroke, dodavajući ih u salate i smoothieje ili pripremajući chia pudinge.

2. Jabuke

Jabuke su bogate pektinom, topivim vlaknima koja su povezana s poboljšanim zdravljem crijeva. "Pektin je povezan s boljim zdravljem crijeva povećanjem količine butirata, kratkolančane masne kiseline odgovorne za hranjenje dobrih bakterija u crijevima i smanjenje upale", objašnjava doktor. Konzumacija jabuke dnevno ili dodavanje jabuka u zobene pahuljice ili jogurt za doručak može nam pomoći da iskoristimo ove dobrobiti.

3. Brokula

"Brokula sadrži mnogo vlakana. Osim toga, sadrži sulforafan, koji ima protuupalna svojstva koja pomažu u zaštiti probavnog sistema od upale i podržavaju njegovo normalno funkcionisanje", ističe dr. McKinney. Kako bismo uvrstili brokulu u svoju prehranu, možemo je skuhati na pari, pripremiti kao prilog ili dodati u salate.

4. Zob

Zob je odličan izvor topivih vlakana, posebno beta-glukana, koji su korisni za probavu i cjelokupno zdravlje crijeva. "Zob pruža izvrstan izvor topivih vlakana, posebno beta-glukana koji stabilizuje nivo šećera u krvi", kaže doktor. Ta vrsta vlakana ne samo da pomaže probavi već i hrani korisne crijevne bakterije. Kako bismo uključili zob u svoju prehranu, možemo započeti s konzumacijom zobene kaše ujutro ili dodati zobene mekinje u smoothieje ili jogurt.

5. Leća

"Leća je dobar izvor vlakana, ali i proteina. Posebno je dobra za zdravlje crijeva jer ima prebiotičke učinke koji njeguju razvoj zdravih bakterija u crijevima", napominje dr. McKinney. Leća je svestrana i može se uključiti u supe, variva, salate ili poslužiti kao prilog.