Smanjuje znakove starenja

Parktikovanje povremenog posta može biti korisno za zdravlje

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Parktikovanje povremenog posta može biti korisno za zdravlje
Foto: Ilustracija

Prema istraživanju, post može smanjiti starenje imunološkog sistema, inzulinsku rezistenciju i masnoće u jetri, rezultirajući nižom biološkom dobi. Ova studija potiče razmišljanje o biološkom pomlađivanju putem pristupa prehrani s povremenim postom, bez potrebe za dugotrajnim promjenama u prehrambenim ili životnim navikama.

Iako se na prvi pogled čini zahtjevnim, ključno je za zdravlje organizma osigurati dovoljnu količinu hrane. Prema istraživanju Univerziteta Južne Kalifornije (USC) objavljenom u februaru u časopisu Nature Communications, naučnici  tvrde da bi simulacija posta mogla biti učinkovit pristup gubitku težine i poboljšanju općeg zdravstvenog stanja za one koji razmatraju ili žele slijediti dijetu.

"Ciklusi prehrane koji oponašaju post mogu smanjiti starenje imunološkog sustava, inzulinsku rezistenciju i masnoće u jetri, rezultirajući nižom biološkom dobi", izjavili su istraživači nakon testiranja na dvije skupine ispitanika u dobi od 18 do 70 godina, koji su praktikovali dijetu pet dana mjesečno tokom tri ili četiri uzastopna mjeseca.

Ovakav pristup prehrani ima za cilj simulirati neke od aspekata posta, poput konzumacije samo vode, dok istodobno osigurava unos "neophodnih hranjivih tvari", što olakšava završetak posta. Uključene su namirnice poput "povrtnih supa, energetskih pločica, energetskih pića, zdravih grickalica i čaja", uz dodatak "suplemenata koji osiguravaju unos minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina".

Unatoč neprivlačnom aspektu, brza dijeta temelji se na "visokom udjelu nezasićenih masti i niskom udjelu ukupnih kalorija, proteina i ugljikohidrata", prema podacima stručnjaka koji su usporedili učinke dijete s kontrolnim skupinama koje su slijedile "uobičajnu" ili "mediteransku" prehranu.

"Ovo je prvo istraživanje koje sugeriše da unos hrane koja ne zahtijeva dugoročne promjene u prehrani ili drugih životnih navika može rezultirati biološki mlađim organizmom", izjavio je Valter Longo s USC Leonard Davis.