Uradi sama

Proteinski prah od tri sjemenke koji možete napraviti kod kuće

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Proteinski prah od tri sjemenke koji možete napraviti kod kuće
Foto: Krstarica

Ako ste se ikada zbunjeno zadržali pred policom sa suplementima, među ogromnim kantama punim nejasnih sastojaka, stižu dobre vijesti: svoj proteinski prah možete napraviti kod kuće – jednostavno, brzo i zdravo.

Ova domaća verzija, inspirisana receptom s EatingWella, sadrži samo tri moćna sastojka: čia, konopljine i sjemenke bundeve. U kombinaciji daju biljni proteinski prah bogat vlaknima, zdravim mastima i bez ikakvih dodataka, zaslađivača ili konzervansa.

Zašto baš ove sjemenke?

Čia – sadrže vlakna, omega-3 masne kiseline i djeluju prebiotički, čime pomažu zdravlju probave.
Konoplja – kompletan biljni protein sa svih 9 esencijalnih aminokiselina, odlična za oporavak mišića.
Sjemenke bundeve – sadrže željezo, magnezij i visok udio proteina (čak 19 g na 100 g!).

Sastojci

1 šolja čia sjemenki
1 šolja konopljinih sjemenki
¼ šolje sirovih sjemenki bundeve

Priprema

U mlin za začine stavite po ¼ šolje svake vrste sjemenki i pulsirajte dok ne dobijete fini prah. Ponovite s ostatkom. Na kraju sve sjedinite.

Savjet: Mlin za začine daje najbolju teksturu. Ako koristite blender, pazite da ne pretjerate s miksanjem – smjesa može postati ljepljiva.

Čuvajte u staklenoj tegli na sobnoj temperaturi do 2 sedmice, ili u frižideru do 2 mjeseca.
Dodajte u smutije, zobene pahuljice, jogurt ili peciva – gdje god želite dodatni biljni protein.