šest najboljih

Supernamirnice iz šume snižavaju šećer, pomažu snu, potiču rad crijeva

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Supernamirnice iz šume snižavaju šećer, pomažu snu, potiču rad crijeva
Foto: Freepik

Sezona gljiva je u punom jeku, a ova namirnica sve više dobija na popularnosti – s razlogom.

Gljive nisu ni biljke ni životinje, već pripadaju posebnoj grupi heterotrofnih organizama, a nutritivno su pravo malo čudo.

Sadrže oko 90% vode, vrlo malo kalorija (20–30 kcal/100 g), a bogate su vlaknima, proteinima, vitaminima (posebno B-grupe, C i D), mineralima poput kalcija, željeza, selena i cinka. Zbog svega toga odlične su za imunitet, probavu i metabolizam.

Zdravstvene prednosti gljiva

  • Kitin i eritadenin pomažu u snižavanju holesterola i masnoća u krvi.
  • Ergotionein djeluje kao snažan antioksidans.
  • Betaglukani jačaju imunitet i imaju protuupalno djelovanje.
  • Gljive su odlične za regulaciju šećera, imaju nizak glikemijski indeks i pogodne su za dijabetičare.
  • Zahvaljujući triptofanu i vitaminu B6, pomažu u poboljšanju raspoloženja i sna.
  • Sadrže cink i selen, važni za muško reproduktivno zdravlje.

Izvor vitamina D

Gljive su među rijetkim biljnim izvorima vitamina D. Kada su izložene suncu, stvaraju ga u značajnim količinama – još više ako ih sušite na suncu. Sušene gljive možete koristiti i kao začin (u prahu).

Najpoznatije vrste gljiva:

Vrganj – "kralj gljiva", bogat antioksidansima.
Šampinjon – najrasprostranjeniji, odličan izvor proteina.
Lisičarka – sadrži puno kalija i vitamina B.
Bukovača – poznata po jakom djelovanju na imunitet.
Sunčanica – aromatična, ali obavezna termička obrada.
Crna truba – prepoznatljiva, aromatična, nemoguće je zamijeniti s otrovnom.

Savjeti za kupovinu i čuvanje

  • Svježe gljive moraju biti čvrste, bez mrlja.
  • Ne perite ih vodom – brišite vlažnom krpom.
  • Čuvajte ih u papirnatoj vrećici u frižideru, ne u plastici.
  • Ne ostavljajte jela s gljivama na sobnoj temperaturi više od 2 sata.
  • Konzumirajte samo gljive koje sigurno prepoznajete ili ih nabavljajte iz provjerenih izvora.

Gljive su izvanredna namirnica – ukusna, hranjiva i ljekovita. Ako ih pravilno berete, čuvate i pripremate, mogu postati vrijedan saveznik vašeg zdravlja kroz cijelu jesen i zimu.