Doručak je najvažniji obrok u danu koji, prema savjetima ljekara i nutricionista, nikako ne bi trebalo preskakati.
Osim što bi nas trebao držati sitima do ručka i tako pružiti neophodnu energiju za dnevne obaveze, prvi obrok u danu trebao bi biti i zdrav.
Evo tri prijedloga koja spadaju u grupu zdravih doručaka:
Namaz sa avokadom
Potrebni sastojci: jedan zreli avokado, jedna kašika limunovog soka, jedan prstohvat soli, svježe mljeveni crni biber, dvije kriške hljeba, jedna kašika maslaca.
Postupak pripreme:
Avokado prepolovite, uklonite košpice i izvadite meso iz kore. Bilo bi dobro da je potpuno zreo jer je tada kremastiji.
Zgnječite ga viljuškom i pomiješajte s limunovim sokom, posolite i pobiberite.
Tostirajte hljeb: u tavi otopite maslac pa stavite kriške hljeba i na srednje jakoj vatri zapecite prvo s jedne pa s druge strane, to će trajati dvije minute sve skupa.
Na topli tostirani hljeb namažite namaz od avokada i još malo pobiberite ako želite.
Po namazu možete staviti povrće narezano na kriške ili trakice, poput paradajza ili paprike.
Proteinski smoothie s borovnicama
Potrebni sastojci: 430 g bijelog graha iz konzerve, 160 g smrznutih borovnica, 240 ml jogurta (biljnog ili običnog), 240 ml mlijeka (biljnog ili običnog), dvije banane.
Postupak pripreme:
Bijeli grah iz konzerve temeljito isperite pod hladnom vodom.
Ubacite očišćeni grah u blender. Dodajte smrznute borovnice, banane, jogurt i mlijeko.
Miješajte sve sastojke dok ne postanu potpuno glatki. Trajanje miješanja će ovisiti o snazi vašeg blendera, ali obično traje oko dvije minute.
Provjerite konzistenciju smoothieja. Ako je pregusto, dodajte malo više mlijeka ili vode i ponovo izmiješajte. Ako je prerijedak, dodajte više smrznutih borovnica ili banane.
Kada postignete željenu konzistenciju, poslužite odmah. Smoothie je najbolji kada je svježe pripremljen, ali se može čuvati u frižideru do 24 sata.
Zobena kaša
Potrebni sastojci: 70 g zobenih pahujica, 200 ml mlijeka po želji, 200 ml vode, jedan prstohvat soli, jedan prstohvat cimeta, jedna kašika meda, bademi, maslac od kikirikija, svježe voće po izboru.
Postupak pripreme:
Pomiješajte zob, mlijeko, vodu, so i cimet u srednjem loncu. Pustite da prokuha, a zatim smanjite temperaturu ringle na najmanje.
Kuhajte bez pokrivanja poklopcem tri do pet minuta uz povremeno miješanje dok se kaša ne zgusne. Potom sklonite s vatre i pustite da se malo ohladi.
Podijelite kašu u dvije posudice. Svaku porciju prelijte s pola kašike meda te dodajte orašaste plodove i voće po želji.
Ako želite, med možete umiješati u kašu kad se malo prohladi, ali i zamijeniti ga agavinim sirupom.