Superhrana

Zdrave namirnice koje su najbolje za jesen

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdrave namirnice koje su najbolje za jesen
FOTO: Ilustracija

Vrijeme postaje svježije, ali izbor hrane koju birate za jesen je drugačiji. Namirnice koje su najbolje za jesen upravo dozrijevaju u baštama ili ih je već moguće naći na pijacama. Savršen su izgovor za kuhanje u hladnim noćima koje slijede

JABUKE 

Slatke ili kisele, jabuke možete jesti svježe ili pečene u raznim slasticama. Nipošto nemojte odbacivati koru jer upravo ona sadrži najhranjivije sastojke koju jabuka nosi u seb, prenosi Gracija.ba

Zbog čega su zdrave:

pune su antioksidansa  
sadrže čak 4 g vlakana u jednoj porciji
Doba berbe: august – novembar

PROKULICE

Ukoliko se pripremi na pravi način, ovo povrće je više nego ukusno. Imaju blag, ali pomalo i gorak okus, pa ih servirajte uz kiselije sosove, naprimjer one u koje se dodaje balzamički ocat.

Zbog čega su zdrave:

1/2 šolje sadrži više vitamina K nego što je preporučena dnevna doza
odličan izvor folata 
dobar izvor željeza 
Doba berbe: septembar – mart

PAŠTRNJAK 

Iako je sličan mrkvi, svjetlije je boje i slatkastiji, skoro ima okus orašastog voća. Koristite ga da poboljšate okus riže ili krompira ili ga kuhajte u supama ili sosevima.

Zbog čega je zdrav: 

bogat kalijem 
dobar izvor vlakana 
Doba berbe: oktobar – april

KRUŠKE

Sladak i sočan okus čini ovo voće jednim od najradije viđenih na trpezi. Kuhanjem se njihov okus čak povećava, pa ih probajte pečene ili kuhane.

Zbog čega su zdrave:

• dobar su izvor vitamina C i bakra 
• sadrže 4 g vlakana po porciji 
Doba berbe: august – februar

KARFIOL

Sladunjav i orašast okus kakav ima karfiol savršen je za zimska jela. Idealan je za pripremanje na pari, ali se može i miksati kako bi se od njega dobio pire ili smjesa za supu.

Zbog čega je zdrav:

• smatra se da je idealan u borbi protiv raka 
• fitonutrienti koje sadrži smanjuju holesterol i odličan su izvor vitamina C
Doba berbe: septembar – juni

TIKVA

Kao najbolji pokazatelj da je zima stigla, tikve su mnogo više od ukrasnih lampi popularnih za Dan vještica. Imaju sladak okus i vlažnu teksturu koja ih čini idealnim za pite, kolače, pa čak i puding!

Zbog čega su zdrave: 

• bogate su kalijem 
• sadrže više od 20% preporučene dnevne doze vlakana 
• dobar izvor vitamina B 
Doba berbe: oktobar – februar

REPA 

Blagog okusa, odlična je zamjena za rotkvice i kupus. Kako biste joj poboljšali okus, koristite sjemenke, krušne mrvice ili čak smeđi šećer. Lišće repe, koje ima okus senfa, može se kuhati i koristiti kao odličan izvor nutrijenata.

Zbog čega je zdrava:

• dobar izvor vitamina C 
• lišće repe je odličan izvor vitamina A, K i folata

Doba berbe: Septembar–April

NAR

Za ovo pomalo kiselo voće se može reći da je prava antioksidansna bomba. Sok se najčešće koristi za marinade, a sjemenke se mogu koristiti kao dodaci salatama kako bi se poboljšao okus.

Zbog čega je zdrav:

• naučna istraživanja su pokazala da nar ima veća antioksidansna svojstva nego crveno vino
• dobar izvor vitamina C i folata 

Doba berbe: august – decembar

KIVI

Ovo slatko voće koristite kako biste svojim specijalitetima dali tropski okus. Odličan je u kombinaciji sa jagodama, dinjom ili narandžama, kao i sa ananasom.

Zbog čega je zdrav:

• ima više vitamina C nego narandže 
• dobar izvor kalija i bakra 
Doba berbe: septembar – mart

GREJPFRUT

Prepoznatljivi gorko-kiseli okus grejpfruta savršen je kontrast kada ga miješate sa drugim voćem. Servirajte ga uz avokado ili rakove ili uživajte u čaši svježe iscijeđenog soka koji je bogat antioksidansima.

Zbog čega je zdrav:

• sadrži više od 75% dnevno preporučene doze vitamina C
• dobar izvor likopena 
• sadrži pektin koji dokazano smanjuje holesterol
Doba berbe: septembar – april

MANDARINA

Malo i slatko citrusno voće odlično je osvježenje jesenjim receptima. Najbolje ih je kombinirati sa bademima, hurmama i medom. Pospite ih uljem, octom i đumbirom za sos savršenog okusa.

Zbog čega su zdrave:

• dobar su izvor vitamina C 
• dobar su izvor beta-karotena 
Doba berbe: novembar – april