Zdravstvene prednosti šparoge: mali zeleni čistač organizma

Šparoga (lat. Asparagus officinalis) je povrće koje nije samo gurmanski delikates već i pravi saveznik zdravlja.
Iako djeluje jednostavno, njena stabljika krije niz biološki aktivnih supstanci koje imaju snažno diuretsko i antioksidativno djelovanje.
Prirodni diuretik i podrška bubrezima
Glavni aktivni sastojak šparoge je asparaginska kiselina, aminokiselina koja pomaže eliminaciju viška tečnosti iz tijela, čime podržava rad bubrega i pomaže u borbi protiv zadržavanja vode. Uz kalij, ova kiselina pospješuje izlučivanje mokraće, što je korisno kod blage hipertenzije i otoka.
Vitaminski koktel za imunitet i regeneraciju
Šparoge su bogate provitaminom A, vitaminima B-kompleksa (posebno B1, B2, B6 i folnom kiselinom), te vitaminom C i E.
Ova kombinacija:
- Jača imunitetUbrzava metabolizam
- Podržava regeneraciju ćelija
- Doprinosi zdravlju kože i vida
- Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, šparoga može pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, koji doprinose starenju i razvoju hroničnih bolesti.
Idealno povrće za detoksikaciju
Zbog blagog diuretskog efekta i bogatstva vlakana, šparoga se često preporučuje u planovima za detoksikaciju. Podržava rad jetre i crijeva, olakšava probavu i doprinosi osjećaju lakoće nakon obroka.
Kupovina i čuvanje
Najbolji period za kupovinu šparoga je od aprila do juna, kada su najsvježije i nutritivno najbogatije. Birajte stabljike koje su glatke, čvrste i vlažne na presjeku. Čuvajte ih u vlažnoj krpi, u frižideru, do tri dana.
Priprema i upotreba u ishrani
Šparoge su izuzetno svestrane. Najčešće se kuhaju kratko u slanoj vodi i poslužuju s maslacem, šunkom ili kuhanim jajima.
U modernoj kuhinji, odlično se uklapaju u wok s:
- đumbirom
- soja sosom
- ljutom papričicom
- pilećim fileom
- mrkvom
- šećernim graškom
Hrskavo zapečene u lisnatom tijestu sa slaninom i jajima – predstavljaju ukusan i zdrav obrok.