Ljekovita stabljika

Zdravstvene prednosti šparoge: mali zeleni čistač organizma

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Zdravstvene prednosti šparoge: mali zeleni čistač organizma
Foto: Freepik

Šparoga (lat. Asparagus officinalis) je povrće koje nije samo gurmanski delikates već i pravi saveznik zdravlja.

Iako djeluje jednostavno, njena stabljika krije niz biološki aktivnih supstanci koje imaju snažno diuretsko i antioksidativno djelovanje.

Prirodni diuretik i podrška bubrezima

Glavni aktivni sastojak šparoge je asparaginska kiselina, aminokiselina koja pomaže eliminaciju viška tečnosti iz tijela, čime podržava rad bubrega i pomaže u borbi protiv zadržavanja vode. Uz kalij, ova kiselina pospješuje izlučivanje mokraće, što je korisno kod blage hipertenzije i otoka.

Vitaminski koktel za imunitet i regeneraciju

Šparoge su bogate provitaminom A, vitaminima B-kompleksa (posebno B1, B2, B6 i folnom kiselinom), te vitaminom C i E.

Ova kombinacija:

  • Jača imunitetUbrzava metabolizam
  • Podržava regeneraciju ćelija
  • Doprinosi zdravlju kože i vida
  • Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, šparoga može pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala, koji doprinose starenju i razvoju hroničnih bolesti.

Idealno povrće za detoksikaciju

Zbog blagog diuretskog efekta i bogatstva vlakana, šparoga se često preporučuje u planovima za detoksikaciju. Podržava rad jetre i crijeva, olakšava probavu i doprinosi osjećaju lakoće nakon obroka.

Kupovina i čuvanje

Najbolji period za kupovinu šparoga je od aprila do juna, kada su najsvježije i nutritivno najbogatije. Birajte stabljike koje su glatke, čvrste i vlažne na presjeku. Čuvajte ih u vlažnoj krpi, u frižideru, do tri dana.

Priprema i upotreba u ishrani

Šparoge su izuzetno svestrane. Najčešće se kuhaju kratko u slanoj vodi i poslužuju s maslacem, šunkom ili kuhanim jajima.

U modernoj kuhinji, odlično se uklapaju u wok s:

  • đumbirom
  • soja sosom
  • ljutom papričicom
  • pilećim fileom
  • mrkvom
  • šećernim graškom

Hrskavo zapečene u lisnatom tijestu sa slaninom i jajima – predstavljaju ukusan i zdrav obrok.