Iskoristite njegove benefite

Ovo proljetno povrće nadmašuje multivitaminske dodatke

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo proljetno povrće nadmašuje multivitaminske dodatke
Foto: Ilustracija

Sezonsko proljetno povrće donosi obilje vitamina, minerala i vlakana, ključnih za očuvanje zdravlja. Njegova svježina i raznolikost čine ga nezaobilaznim elementom uravnotežene prehrane. Prema nutricionistici Jessici Shand, koja je detaljno istraživala nutritivne vrijednosti, ova sezonska namirnica pruža niz zdravstvenih prednosti koje često nadmašuju ono što se može pružiti putem multivitaminskih dodataka.

"Šparoge su jedan od najboljih darova proljeća kad je riječ o smanjenju upala u tijelu. One sadrže vitamin C koji podržava imunološki sistem, vitamin A za zdravlje imuniteta te vitamin K za zdravlje kostiju. Također su i izvor vlakana koji promiču zdravlje crijeva", rekla je Shand za Vogue.

Dodaje da su šparoge toliko bogate hranjivim tvarima i antioksidansima da se mogu takmičiti s multivitaminima. Uz obilje zdravstvenih svojstava, od folne kiseline do vitamina E, ovo sezonsko povrće može izgledati jednostavno, ali daleko je od toga.

"Ljubičaste šparoge sadrže velike količine biljnih pigmenata koji se nazivaju 'antocijanini', a odgovorni su za njihovu boju i imaju snažno antioksidativno djelovanje u tijelu. To je važno jer antioksidansi sprječavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka", tvrdi nutricionistica.

U svakom slučaju, koju god vrstu šparoga jeli – bijele, zelene, ružičaste ili ljubičaste – ovo proljetno povrće ima mnogo zdravstvenih prednosti. Shand je navela još nekoliko njih.

  • Vitamin E i vitamin C pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa
  • Tiamin i vitamini skupine B izvrsni su za povećanje razine energije, pridonose poboljšanju koncentracije i reguliraju razinu šećera u krvi
  • Vitamin K pridonosi zdravlju kostiju
  • Sadrže folnu kiselinu, koja je neophodna za trudnice jer doprinosi zdravom razvoju fetusa
  • Beta-karoten i karotenoidi potiču apsorpciju vitamina A i pomažu u sprječavanju znakova
  • starenja kože
    Sadrže glutation, koji se suprotstavlja slobodnim radikalima jer je snažan antioksidans
  • Magnezij i kalij mogu pomoći u kontroli tjeskobe i krvnog tlaka
  • Šparoge su dobar izvor vlakana, što pridonosi zdravlju crijeva

Bez obzira jedemo li šparoge kuhane ili sirove, dobrobiti ostaju nepromijenjene. Međutim, iako se šparoge smatraju bezbrižnima, njihovo jedenje može potaknuti diurezu, stoga treba provjeriti trebamo li ih konzumirati ako patimo od bubrežnih kamenaca, zatajenja bubrega ili bilo koje urinarne infekcije.