Bez velikog napora

Ovo su dvije jednostavne vježbe za snižavanje krvnog pritiskka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovo su dvije jednostavne vježbe za snižavanje krvnog pritiskka
Foto: Ilustracija

Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, može biti tihi ubojica, često neprimjetan sve dok ne izazove ozbiljne zdravstvene probleme poput srčanih bolesti ili moždanog udara.

Srećom, redovna fizička aktivnost može biti moćno oružje u borbi protiv visokog krvnog pritiska. Upoznajte se s dvije jednostavne vježbe koje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i održavanju zdravlja srca.

Šetnja

Jedna od najjednostavnijih i najpristupačnijih vježbi za snižavanje krvnog pritiska je šetnja. Redovna  šetnja, čak i samo 30 minuta dnevno, može imati značajan uticaj na vaše srce i krvne žile. Hodanje potiče cirkulaciju krvi, jača srčani mišić, smanjuje stres i potiče gubitak viška kilograma, što sve zajedno doprinosi smanjenju krvnog pritiska.

Joga i duboko disanje

Joga nije samo fizička vježba, već i tehnika dubokog disanja koja može pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Tehnike disanja poput dubokog disanja u trbuhu ili tehnike disanja kroz nos mogu opustiti tijelo, smanjiti stres i potaknuti opuštanje krvnih žila, što rezultira sniženim krvnim pritiskom. Redovna praksa joge također može poboljšati fleksibilnost, jačanje mišića i smanjenje napetosti u tijelu.

Ove dvije vježbe su jednostavne za izvođenje, ne zahtijevaju posebnu opremu i mogu se lako uklopiti u vašu svakodnevnu rutinu. Međutim, prije nego što započnete s bilo kojom novom vježbom, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme, važno je konsultovati se sa svojim doktorom kako biste osigurali da su vježbe sigurne za vas.

Redovna fizička aktivnost ne samo da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, već i u održavanju zdravlja srca i krvnih žila te smanjenju rizika od srčanih bolesti. Stoga, izdvojite vrijeme za šetnju i jogu svakodnevno i dopustite svom srcu da zahvali.