Posvetite se sebi

5 strategija za jačanje motivacije kada ste depresivni

Autor: ČuvajZdravlje.ba
5 strategija za jačanje motivacije kada ste depresivni
Foto: Ilustracija

Nedostatak motivacije je simptom depresije, iako može imati i druge uzroke. Tretman, zajedno s nekim praksama, može pomoći u poboljšanju vaše motivacije.

Depresija može uzrokovati nedostatak motivacije, ali lijekovi i druga zdravstvena stanja, poput ADHD-a, također mogu pridonijeti. Na primjer, možda vam nedostaje motivacije ako se teško nosite s nekim problemom u svom životu ili ako doživite nešto što utječe na vaše samopouzdanje. Simptomi depresije mogu varirati od blagih do teških. Mogu biti hronični ili se mogu pojaviti kao jednokratne epizode uzrokovane traumatičnim životnim događajima kao što su smrt ili bolest u porodici, raspad braka, financijske poteškoće ili drugi poremećaji.

Strategije

1. Postavite male, upravljive ciljeve

Ako vam pomisao da ćete bilo šta učiniti neodoljiva, počnite sa malim. Usredsredite se na jedan po jedan cilj i pokušajte da blokirate misli o onome što slijedi. Kako ispunjavate ove ciljeve, možete početi dodavati više kako ih postignete.

2. Ustanite iz kreveta i iz pidžame

Jednostavan čin ustajanja je dobra prva pobjeda dana. Ako očekujete da će ovo biti teško, pokušajte ostaviti nekoliko ljepljivih bilješki s pozitivnim afirmacijama gdje ih možete vidjeti, kao što su:

  • "Da, ti to možeš."
  • “Svako dugo putovanje počinje jednim korakom.”
  • "Nikad ne odustaj!"
  • Vaš mozak vari sve misli koje stvorite, tako da možete pokušati da ga nahranite pozitivnim.

3. Idite u šetnju

Vježbanje pomaže vašem tijelu da oslobodi endorfine, grupu hormona koji podižu raspoloženje. Vježbanje najmanje 35 minuta dnevno tokom 5 dana u sedmici može poboljšati simptome blage do umjerene depresije. Također može pomoći u liječenju težih oblika depresije.

4. Uronite u prirodu

Izloženost prirodi može imati pozitivan uticaj na osjećaj depresije, prema pregledu istraživanja. Možete prošetati, sjediti vani ili se baviti hobijem na otvorenom, poput vrtlarstva.

5. Ne preterujte

Čestitajte sebi za svaki zadatak ili cilj koji završite, bez obzira koliko mali.

Ako možete izvršiti samo jedan ili dva zadatka, to je u redu. To će vam pomoći da poboljšate samopouzdanje.