Postoje strategije

Kako savladati panični napad?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako savladati panični napad?
Foto: Ilustracija

Panični napadi su intenzivni i zastrašujući doživljaji koji mogu ostaviti dubok emocionalni trag na pojedincima koji ih dožive. Ovi napadi mogu se pojaviti iznenada i bez upozorenja, uzrokujući osjećaj nekontroliranog straha i tjeskobe. Razumijevanje uzroka, simptoma i strategija za upravljanje paničnim napadima ključno je za osobe koje se s njima suočavaju.

Panični napad je iznenadni osjećaj snažne tjeskobe koji se pojavljuje iznenada i doseže vrhunac u roku od nekoliko minuta. Osoba koja doživljava panični napad može osjetiti niz fizičkih i emocionalnih simptoma, uključujući ubrzani puls, znojenje, drhtanje, gušenje, vrtoglavicu, mučninu i osjećaj gubitka kontrole ili smrti. Ovi simptomi često mogu biti toliko intenzivni da osoba koja ih doživljava može pomisliti da ima srčani udar ili da umire.

Šta izaziva panični napad?

Iako uzroci paničnih napada mogu varirati od osobe do osobe, neki uobičajni faktori uključuju genetiku, stres, trauma, hormonalne promjene, preosjetljivost na fizičke senzacije i neurohemijske nepravilnosti u mozgu. Također, određene situacije ili okidači, poput socijalnih situacija, gužve, vožnje ili konzumiranja kofeina ili alkohola, mogu izazvati panični napad kod osoba koje su već sklone njima.

Kako prepoznati panični napad?

Prepoznavanje simptoma paničnog napada ključno je za pravovremeno upravljanje njima. Neki od uobičajenih simptoma uključuju:

  • Ubrazani puls i otežano disanje
  • Intenzivna tjeskoba ili strah
  • Drhtanje ili znojenje
  • Vrtoglavica ili osjećaj gubitka ravnoteže
  • Osjećaj gušenja ili nelagode u grlu
  • Mučnina ili probavni problemi
  • Osjećaj odvajanja od stvarnosti ili depersonalizacija

Strategije upravljanja paničnim napadima

Duboko disanje i relaksacija

Vježbe dubokog disanja i tehnike opuštanja poput progresivne mišićne relaksacije mogu pomoći u smanjenju intenziteta paničnog napada.

Pozitivno samogovorenje

Korištenje pozitivnih i umirujućih misli može pomoći u smirivanju tjeskobe tijekom napada.

Vježbanje redovne fizičke aktivnosti

Redovna tjelesna aktivnost može smanjiti opću razinu tjeskobe i poboljšati mentalno zdravlje.

Izbjegavanje okidača

Identifikacija i izbjegavanje okidača koji izazivaju panične napade može pomoći u smanjenju njihove učestalosti.

Potraživanje profesionalne pomoći

Ako se panični napadi često ponavljaju ili uzrokuju značajnu smetnju u svakodnevnom životu, važno je potražiti savjet i podršku stručnjaka za mentalno zdravlje.