Veliki pomak u medicini

Novi lijek s ketaminom bez psihodeličnih nuspojava: Napredak u liječenju teške depresije

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Novi lijek s ketaminom bez psihodeličnih nuspojava: Napredak u liječenju teške depresije
Foto: Ilustracija

Nova pilula koja polagano oslobađa ketamin može pružiti novi način liječenja teške depresije bez psihodeličnih nuspojava koje često prate ovaj lijek, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja.

Ketamin, prvobitno razvijen kao anestetik 1960-ih, stekao je reputaciju droge za rekreacijsku upotrebu poznate kao "Special K" zbog svojih halucinogenih i disocijativnih učinaka. Međutim, istraživanja su pokazala da je ketamin izuzetno učinkovit kod otprilike četvrtine ljudi s depresijom koji nisu imali uspjeha s tradicionalnim terapijama. U mnogim zemljama već se godinama koristi za liječenje depresije.

Dosada su terapije ketaminom uključivale intravensku primjenu ili nazalni sprej, ali obje metode mogu izazvati neželjene nuspojave poput disocijacije, visokog krvnog pritiska i ubrzanog otkucaja srca. Nova pilula, opisana u časopisu Nature Medicine, karakteriše spora razgradnja u jetri koja traje više od 10 sati, što smanjuje potencijal za nuspojave poput euforije ili disocijacije.

Istraživači s Novozelandskog Univerziteta Otago ističu da su pacijenti pozitivno reagovali na ovu novu formulaciju zbog nedostatka nuspojava koje su inače povezane s ketaminom. Studija druge faze koja je uključila više od 270 osoba s depresijom pokazala je da je više od polovine pacijenata koji su uzimali ketaminsku pilulu ušlo u remisiju, u usporedbi s placebo skupinom kod koje se depresija vratila u 70% slučajeva nakon 13 sedmica.

Ovaj pristup ketaminom nudi alternativu elektrošokovima, koji su učinkoviti ali mogu izazvati gubitak pamćenja i strah kod pacijenata zbog svoje prikazane slike u medijima poput filma "Let iznad kukavičjeg gnijezda".

Iako postoji entuzijazam u medicinskoj zajednici za potencijal ketamina u liječenju depresije, postoje i zabrinutosti u vezi s potencijalnom zlouportrebom lijeka, s obzirom na njegovu historiju kao rekreacijske droge.

Daljnja istraživanja, uključujući studije treće faze, bit će potrebna prije nego što nova formulacija ketamina može biti odobrena za opću upotrebu.