Upute i savjeti

Kako Kegelove vježbe mogu poboljšati zdravlje karličnog dna

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako Kegelove vježbe mogu poboljšati zdravlje karličnog dna
Foto: Ilustracija

Kegelove vježbe već godinama su veoma popularne u svijetu, a imaju više prednosti, zbog čega se preporučuju ženama kao način održanja normalnog stanja u predjelu karličnog dna.

U pitanju su vježbe koje je osmislio ginekolog Arnold Kegel, po kom su i dobile ime, a imaju za cilj da spriječe i kontrolišu urinarnu intotinenciju i druge probleme karličnog dna.

Ove vježbe izvode se prilično jednostavno ako znate pravila, a imaju mnogo zdravstvenih prednosti.

Zašto treba raditi Kegelove vježbe?

Kako starimo, mišići karličnog dna slabe, što povećava rizik za nastanak stanja poznatog kao prolaps karličnih organa, što drugim riječima znači da se spuštaju vagina, bešika, materica i rektum, piše WebMD.

Kegelove vježbe jačaju mišiće karličnog dna.

Iako je to stanje češće kod žena, može da se dogodi i muškarcima, a pored normalnog procesa starenja, rizik povećavaju i:

  • trudnoća
  • vaginalni porođaj
  • operacije u predjelu karlice (carski rez, histerektomija, operacija prostate)
  • dijabetes i gojaznost
  • genetika
  • često kašljanje, smijanje i kihanje

Prema pisanju stručnjaka američke klinike Mejo, od Kegelovih vježbi možete imati koristi ukoliko:

  • prilikom kašljanja, smijanja ili kijanja ispustite nekoliko kapi urina (ili više)
  • imate snažnu i iznenadnu potrebu za mokrenjem prije nego što izlučite velike količine urina
  • imate fekalnu inkotinenciju (nemogućnost voljnog zadržavanja crijevnog sadržaja)

Kegelove vježbe se mogu raditi i tokom trudnoće i nakon porođaja, kako bi se ublažili svi navedeni simptomi, a često se kaže i da redovno izvođenje ovih vježbi može da olakša vaginalni porođaj.

Kegelove vježbe se preporučuju i trudnicama.

Kako se rade Kegelove vježbe?

Pronađite prave mišiće. Kako biste identifikovali mišiće karličnog dna, prestanite s uriniranjem usred srednjeg mlaza i tada ćete osjetiti koje je mjesto ključno. Nakon toga vježbe možete da radite u bilo kom položaju, iako će vam na početku vjerovatno biti najlakše ležeći.

Odredite pravu tehniku. Kako biste pravilno izvodili Kegelove vježbe, zamislite da sejdite na klikeru i stežete mišiće karličnog dna kao da pokušavate da podignete kliker njima. Stežite tako tri sekunde, a zatim opustite mišiće na još tri sekunde i ponavljajte.

Održite fokus. Za najbolji rezultat, koncentrišite se na zatezanje samo mišića karličnog dna. Vodite računa o tome da ne stežete mišiće abdomena, butina ili zadnjice. Izbjegavajte da zadržavate dah pri tome i umjesto toga dišite normalno.

Ponavljajte ih triput dnevno. Pokušajte da radite dnevno tri serije Kegelovih vježbi s 10-15 ponavljanja.

Kako napominje klinika Mejo, vodite računa o tome da vam ne uđe u naviku da koristite Kegelove vježbe kako biste podstakli ili zaustavili uriniranje. Izvođenje ovih vježbi prilikom mokrenja može da dovede do nepotpunog praženja bešike, što povećava rizik od infekcija urinarnog trakta, prenosi NN.