Vrijedi pokušati

Riješite se želje za nikotinom pomoću ove hrane

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Riješite se želje za nikotinom pomoću ove hrane
Foto: Ilustracija

Kada se bliži ljeto, mnogi od nas razmišljaju o promjeni načina života i uvođenju zdravijih navika. No, s porastom temperatura i češćim druženjima, odvikavanje od loših navika može postati izazovnije.

Dakle, ako volite uživati ​​u cigareti uz kafu, ali se želite riješiti te navike, postoji nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći u obuzdavanju žudnje.

Stručnjaci organizacije Go Smoke Free sastavili su popis najboljih namirnica koje će vam pomoći u suzbijanju želje za nikotinom, posebno ako ove godine planirate prestati pušiti. Konzumacija prave hrane ključna je za optimalno zdravlje, stoga se te namirnice lako mogu uključiti u vaše obroke i međuobroke.

Jabuke, mrkva i celer

Jedan od načina da se suzdržite od želje za pušenjem jeste angažovanje ruku i usta na drugi način, ali umjesto da posegnete za čokoladicom, možete odabrati grickanje voća ili povrća poput jabuka, celera ili mrkve. Ova aktivnost može oponašati pokrete podizanja ruke prema ustima, istovremeno zadržavajući usta zauzetima.

Istraživanje provedeno 2007. godine otkrilo je da konzumacija voća i povrća zapravo može uticati na okus cigareta, sugeriršući da bi pušenje nakon njih moglo rezultirati manje ugodnim iskustvom.

Mlijeko, sir i jogurt

Ako ste još uvijek u procesu smanjivanja dnevnog unosa cigareta, dodavanje mliječnih proizvoda vašoj prehrani moglo bi vam pomoći. Pušenje cigarete nakon konzumiranja mliječnih proizvoda može ostaviti neugodan okus u ustima.

Iako istraživanje tek treba utvrditi tačan uzrok, vjeruje se da bi mogla postojati reakcija između laktoze u mliječnim proizvodima i duhanskog dima. Mlijeko se najčešće povezuje s ovim učinkom, no ako vam mlijeko nije po volji, sir i jogurt također mogu poslužiti.

Kokice

Kokice su još jedan niskokalorični međuobrok koji vam može okupirati ruke i usta kada poželite cigaretu. Mnoge opcije kokica koje se kupuju u trgovini sadrže ulje, maslac ili šećer, koji mogu povećati broj kalorija.

Svježe ili smrznuto voće

Nakon prestanka pušenja normalno je osjetiti žudnju za hranom i imati pojačan apetit, pri čemu mnogi razviju želju za slatkim više nego inače. Iako je primamljivo posegnuti za čokoladicom ili drugim slatkišima, ključno je održavati uravnoteženu prehranu kako ne biste postali ovisni o ovim poslasticama, prenosi net.hr.