Zabrinjavajući trend

Smrtnost i zdravstvene komplikacije zbog alkohola rastu brže kod žena nego kod muškaraca

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Smrtnost i zdravstvene komplikacije zbog alkohola rastu brže kod žena nego kod muškaraca
Foto: Ilustracija

Prekomjerno konzumiranje alkohola kod žena sada dostiže stope koje su do nedavno bile rezervisane za muškarce, dok smrtnost povezana s alkoholom raste brže među ženama nego među muškarcima, upozoravaju najnovija istraživanja.

Profesorica psihijatrije na Yaleu, dr. Sherry McKee, ističe da su stope poremećaja ovisnosti o alkoholu tradicionalno bile više kod muškaraca, no trendovi pokazuju dramatične promjene u korist žena.

U SAD-u, iako muškarci i dalje nadmašuju žene u smrtnosti uzrokovanoj alkoholom (oko 120.000 muškaraca naspram 59.000 žena), alkohol ima značajniji uticaj na zdravlje žena. Žene su sklonije bržem razvoju ozbiljnih zdravstvenih problema povezanih s alkoholom, uključujući oštećenje mozga i povećani rizik od raka.

Analize koje su obuhvatile šest različitih studija provedene između 2000. i 2016. godine pokazale su da je broj žena koje konzumiraju alkohol svake godine porastao za 6%, dok je kod muškaraca taj broj opao za 0,2%. Broj žena koje prekomjerno piju povećao se za 14%, dok je kod muškaraca porast bio samo 0,5%, izvještava Daily Mail.

Zdravstveni rizici povezani s alkoholom razlikuju se između spolova zbog bioloških razlika. Žene imaju veću količinu tjelesne masti i manju količinu vode u tijelu u usporedbi s muškarcima, što znači da alkohol duže ostaje u njihovom krvotoku i uzrokuje veće štete. Alkohol nije topiv u masti, što rezultira višim koncentracijama alkohola u krvi žena, čak i kada konzumiraju istu količinu kao muškarci.

Nedavna istraživanja također su pokazala da žene proizvode manje enzima alkohol dehidrogenaze (ADH), koji razgrađuje alkohol u jetri. Zbog toga se alkohol duže zadržava u njihovom tijelu i brže uzrokuje štetu.

Profesorica McKee objašnjava da su žene osjetljivije na neurotoksične učinke alkohola, što može dovesti do ozbiljnijih neurodegenerativnih promjena i upalnih stanja. Hronično konzumiranje alkohola može uzrokovati upalu, oštećenje ćelija i gubitak moždanih ćelija, s izraženijim efektima kod žena. Istraživanja na miševima pokazala su da dugotrajna konzumacija alkohola uzrokuje oštećenje mozga i kod mužjaka i kod ženki, no učinci su bili značajnije izraženi kod ženki.

Nedostatak istraživanja specifičnih za žene često znači da su mnogi aspekti uticaja alkohola na žensko tijelo još uvijek nepoznati. Poznato je da alkohol povećava nivo estrogena, što je povezano s većim rizikom od raka dojke i drugih karcinoma povezanih s hormonima. Žene koje su prekomjerno pile imaju 45% veći rizik od srčanih bolesti, dok umjereno pijenje povećava rizik za 29%. Također, prekomjerno pijenje može povećati rizik od raka gušterače, želuca, debelog crijeva, jetre i usne šupljine.