Tijelo će vam biti zahvalno

Džem izuzetne biljke: Prirodni eliksir za zdravlje i borbu protiv bolesti

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Džem izuzetne biljke: Prirodni eliksir za zdravlje i borbu protiv bolesti
Foto: Ilustracija

April je vrijeme kad cvjeta maslačak. Često šetamo i ne obraćamo pažnju na ovu biljku. Međutim maslačak je pravi pomagač kada je u pitanju vaše zdravlje. Jedan od načina kako ga možete iskoristi je da napravite ukusan džem za regeneraciju ćelija jetre i čišćenje krvi.

Džem od maslačka

Recept:

Otkinite 300 žutih cvjetova maslačka, zalijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan maslačak dobro iscijedite i zalijte s pola litra tople prokuhane vode. Kuhajte 15-20 minuta, dodajte 1 kg šećera i 2 sitno isjeckana limuna (može i s korom), 1 kašikicu limuntosa i kuhajte još 5 minuta.

Kada je džem dobio boju meda prestanite s kuhanjem. Sačekajte da se ohladi i procijedite kroz gazu ili cjediljku. Tu smjesu prokuhajte još 2 minute. Vas džem od maslačka je gotov!

Džem od maslačka je najbolje uzimati ujutro na prazan želudac, rastvarajući ga u šolji sa zelenim čajem. Na taj način će ovaj napitak djelovati na organizam protuupalno, tonizirajuće sredstvo koje čisti jetru od toksina i otrovnih materija, pa čak i uklanja radionuklide iz cijelog organizma i ima diuretičko djelovanje. Džem od maslačka koristan je za prevenciju astme i bronhitisa. Potrebno je pojesti 2 velike kašike odjednom, ujutro. To daje vrlo pozitivan efekt. Na takvom ukusnom džemu vaša jetra će vam biti zahvalna, jer će uvijek biti čista i zdrava.

Zaštitite se prirodnim putem

Biljke koje jačaju imunološki sistem

Za samo deset minuta

Evo kako da poboljšate cirkulaciju