Liči: Tropsko voće koje štiti srce, poboljšava probavu i smanjuje rizik od raka
Mnogi od nas možda nisu u potpunosti upoznati s voćem liči, ali isto sadrži nevjerovatnu količinu hranjivih tvari koje mogu pozitivno uticati na naše zdravlje.
Liči ili azijska trešnja (lat. Litchi chinensis) je tropsko voće porijeklom iz jugoistočne Azije, gdje se uzgaja 11. stoljeća.
Danas postoji oko 100 vrsta ličija, koji imaju okruglu krošnju. Plodovi sazrijevaju ljeti, a imaju crveno-ružičastu hrapavu koru, dok unutra kriju sočan, slatki "mesnati" plod ispunjen sjemenkama.
Osim što je ukusno i slatko, liči je pravo bogatstvo antioksidansa, vlakana i vitamina, a redovno konzumiranje samo jedne šoljice ovog voća dnevno može imati značajne koristi za srce, probavni sistem, pa čak i smanjenje rizika od raka.
Zdravlje srca i smanjenje holesterola
Liči sadrži proantocijanidine, moćne antioksidanse koji, prema istraživanjima, mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Ovi fitonutrijenti podržavaju cirkulaciju, smanjuju oksidativni stres te posjeduju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od krvnih ugrušaka.
Njihova sposobnost blokiranja rasta i širenja raka dodatno podupire njihovu ulogu u očuvanju zdravlja. Između ostalog, ovo voće povoljno utiče na ravnotežu holesterola, snižavajući štetni LDL, dok istovremeno podiže dobar HDL holesterol.
Poboljšava probavu i zdravlje crijeva
Bogato je vlaknima. Šoljica ovog voća pruža 2,5 grama vlakana, koja su ključna za zdravu probavu i nesmetan rad crijeva.
Liči se može koristiti i u fermentiranoj formi, što dodatno poboljšava njegovu antioksidacijsku moć i doprinosi rastu dobrih bakterija u crijevima, čime se potiče zdrava mikroflora i smanjuje upala.
Prirodni izvor vitamina i minerala
Liči je i izvrstan izvor vitamina C, koji jača imunološki sistem, te kalija, koji pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu.
Sadrži i omega-3 masne kiseline, riboflavin, vitamin B6, te brojne druge minerale i vitamine koji poboljšavaju zdravlje kože, kosti i mišića.
Zbog svoje široke palete zdravstvenih koristi, sumnjamo da ćete još dugo čekati da ga dodate u svoju prehranu.