Živi mikroorganizmi

Ovih pet namirnica bogate su probioticima

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Ovih pet namirnica bogate su probioticima
Foto: Ilustracija

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pružaju brojne zdravstvene benefite, posebno za probavni sistem. Konzumiranje hrane bogate probioticima može pomoći u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i podržati opće zdravlje organizma. 

Jogurt

Jogurt je jedan od najpoznatijih izvora probiotika. Sadrži različite sojeve probiotičkih bakterija poput Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Pri odabiru jogurta, važno je preferirati one s oznakom "živi i aktivni kulture" kako bi se osiguralo visoko prisustvo probiotika.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je fermentirani kupus koji se tradicionalno koristi u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Tokom fermentacije, biljne vlakna u kupusu fermentiraju se prirodnim bakterijama, stvarajući probiotičke kulture poput Lactobacillus.

Kimchi

Kimchi je korejski fermentirani bijeli kupus s dodatkom različitih začina poput češnjaka, đumbira i paprike. Osim što je bogat probioticima, kimchi također sadrži vitamine, minerale i antioksidanse koji mogu poboljšati imunitet.

Kefir

Kefir je mliječni napitak koji se proizvodi fermentacijom mlijeka pomoću kefirnih zrna. Kefir je bogat probiotičkim bakterijama poput Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum i drugih, te može biti koristan za zdravlje probavnog sustava.

Miso

Miso je japanska pasta od fermentiranog sojinog zrna, riže ili ječma. Sadrži probiotičke bakterije, ali i enzime koji mogu pomoći u probavi i apsorpciji hranjivih tvari.

Kako uključiti ove namirnice u prehranu?

Da biste maksimalno iskoristili probiotike iz ovih namirnica, važno je uključiti ih u svoju redovnu ishranu.

Dnevno konzumiranje

Pokušajte svakodnevno uključiti barem jednu od ovih namirnica u svoj obrok ili kao snack.

Raznolikost

Varijacija u izvorima probiotika pomaže u unosu različitih vrsta korisnih bakterija.

Svježina

Preferirajte domaće ili svježe fermentirane proizvode radi optimalnog sadržaja probiotika.

Liječenje moždanog udara

U SKB Mostar urađena 100. trombektomija

ukusna namirnica

Koje su prednosti kikiriki putera?

Isprobajte

Limun osvježava umorna stopala