Ova zaboravljena biljka ima više željeza nego meso i špinat

Kopriva je biljka koja je nekada često krasila tanjire naših predaka, a danas je rijetko viđena u svakodnevnoj prehrani.
Iako mnogi za nju ne znaju, nutritivno je izuzetno bogata i može biti sjajan saveznik za zdravlje. Sadrži više željeza nego špinat ili leća, a pritom je prepuna vitamina C, A i K.
Zašto je kopriva prava mala nutritivna bomba?
Osim željeza, kopriva je izvor kalcija, magnezija i kalija, a bogata je i flavonoidima i klorofilom, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.
Ova biljka pomaže u jačanju krvi, poboljšava cirkulaciju i smanjuje umor. Tradicionalno se koristi u obliku čaja, tinktura ili dodataka prehrani za podršku općem zdravlju.
Kako pripremiti koprivu i gdje je pronaći?
Najbolje je brati mlade, svježe listove u proljeće, iako je kopriva dobra i kasnije tokom sezone. Može se pronaći u prirodi, na čistim livadama ili šumskim rubovima, a sve češće je dostupna i na pijacama.
Prije pripreme potrebno je kratko je blanširati, kako bi se uklonila karakteristična „peckavost“.
Kopriva u svakodnevnoj kuhinji
U kuhanju se kopriva koristi slično kao špinat. Može se dodavati u variva, rižota, juhe, pogače, paštete ili savijače. Također je odlična za izradu zelenih palačinki, popečaka ili umaka. Suha kopriva se najčešće koristi za pripremu čaja koji potiče imunitet i detoksikaciju organizma.