Održavajte zdravlje

Učinkovito čišćenje tijela: Savjeti za detoksikaciju jetre,bubrega i pluća

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Učinkovito čišćenje tijela: Savjeti za detoksikaciju jetre,bubrega i pluća
Foto: Ilustracija

Povremeno čišćenje organizma može biti korisno za održavanje zdravlja, no važno je pristupiti tome s razumijevanjem i oprezom. Detoksikacija tijela, koja uključuje čišćenje jetre, žuči, bubrega i pluća, može donijeti brojne prednosti, ali također je bitno uskladiti je s cjelokupnim zdravim načinom života.

Znakovi zatrovanosti: Ako imate simptome poput osipa, akni, glavobolja, umora, ili lošeg pamćenja, možda je vrijeme da razmislite o detoksikaciji. Ovi simptomi mogu biti znakovi nakupljenih toksina u organizmu.

Detoksikacija organa

Pluća: Duboko disanje i čaj od đumbira mogu pomoći u čišćenju pluća. Pluća se često ne uzimaju u obzir tokom detoksa, ali pravilno disanje može poboljšati kapacitet pluća i smanjiti rizik od infekcija.

Bubrezi: Pijenje dovoljno vode je ključno za funkciju bubrega. Sok od nara i luk mogu također pomoći u detoksikaciji bubrega. Povrće poput špinata i blitve može poboljšati zdravlje bubrega.

Jetra: Kurkuma je učinkovita za čišćenje jetre. Možete je dodati u jela ili je piti u toplom mlijeku.Lanene sjemenke također pomažu, ali su više prevencija nego lijek.

Detoksikacija kože

Piling kože i korištenje prirodnih ulja mogu pomoći u očuvanju zdravlja kože. Pijenje dovoljno vode i izbjegavanje agresivnih proizvoda može također poboljšati izgled kože.

Preporuke za ishranu

Zdrave namirnice: Mungo grah, crvena leća, zeleno lisnato povrće i basmati riža su odlične za detoksikaciju. Monodijete, kao što je prehrana koja se temelji na mungo grahu, mogu pomoći u detoksikaciji.

Izbjegavanje prerađenu hranu: Smanjite unos bijelog brašna, šećera, mliječnih proizvoda, teške i pržene hrane te mesa.

Savjeti za detoksikaciju

Voda: Pijte dovoljno vode svaki dan. Izračunajte potreban unos vode na osnovu tjelesne težine (oko 30 ml po kilogramu).

Vježbanje: Lagane vježbe, kao što su šetnje, joga ili tai chi, mogu pomoći u detoksikaciji i poboljšanju općeg zdravlja.

Hidroterapija: Toplo-hladni tuševi mogu stimulisati cirkulaciju i pomoći u detoksikaciji.