Nova istraživanja

Anksioznost povećava rizik od Parkinsonove bolesti kod starijih osoba

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Anksioznost povećava rizik od Parkinsonove bolesti kod starijih osoba
Foto: Ilustracija

Osobe starije od 50 godina koje su imale epizode anksioznosti imaju dvostruko veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji nisu imali anksioznost, otkriva nova studija provedena na 100.000 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Parkinsonova bolest, koja utiče na milione ljudi, karakterišr se simptomima poput tremora i drugih neuroloških problema.

Tokom desetogodišnjeg istraživanja, istraživači sa Univerzitetu u Londonu pratili su dijagnoze Parkinsonove bolesti kod učesnika koji su imali historiju anksioznosti. Otkrili su da je rizik od razvoja Parkinsonove bolesti bio značajno veći među osobama s anksioznošću, čak i nakon prilagodbe faktora kao što su dob, spol i prisutnost drugih mentalnih ili zdravstvenih problema.

"Ova studija pruža uvjerljive dokaze o vezi između anksioznosti i povećanog rizika od Parkinsonove bolesti kod osoba starijih od 50 godina", istakao je dr. Juan Bazo Alvarez, vodeći epidemiolog studije. Anksioznost je često povezana s drugim simptomima kao što su depresija, poremećaji sna, umor i visoki krvni pritisak, što dodatno komplikuje zdravstvene izazove pacijenata.

Studija sugeriše da bi novonastala anksioznost mogla biti raniji pokazatelj razvoja Parkinsonove bolesti, što bi moglo pomoći u ranijem prepoznavanju i boljoj skrbi za pacijente.

"Otkrića naglašavaju važnost praćenja i intervencije kod osoba s anksioznošću kako bi se pružila odgovarajuća podrška i liječenje", dodao je dr. Daniel Truong, neurolog iz Kalifornije, koji nije učestvovao u istraživanju.

Iako anksioznost može biti nusprodukt stresa vezanog uz zdravstveno stanje, stručnjaci ističu važnost razumijevanja ove povezanosti radi boljeg upravljanja zdravstvenim rizicima u populaciji starije dobi.