Kafa u jutarnjim satima smanjuje rizik za srčani i moždani udar
Kafa, osim što je omiljeni napitak mnogima, može smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara, ali ključan faktor nije količina koju pijemo, već trenutak u kojem je konzumiramo.
Novo istraživanje sugeriše da je najvažnije popiti kafu ujutro, a ne tokom dana, jer može imati značajne dobrobiti za zdravlje srca i krvnih žila. Studija, koja je obuhvatila više od 40.000 ljudi, pokazuje da ispijanje kafe prije podneva smanjuje rizik od srčanih bolesti za 31 posto u odnosu na one koji piju kafu kroz cijeli dan.
Naučnici sa Univerziteta Tulane u Louisiani proučavali su podatke o prehrambenim navikama, životnom stilu i zdravlju sudionika kroz više od deset godina.
Rani jutarnji kafoljubci u prednosti
Zanimljivo je da su ispitanici koji su kafu pili ujutro, prije podneva, imali 16 posto niži rizik od umiranja od svih uzroka i 31 posto niži rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.
Ovaj blagotvorni učinak zabilježen je kod onih koji su pili samo jednu do tri šoljice, ali i kod "težih” koji su uživali u više od tri šoljice, sve prije sredine dana. S druge strane, ispitanici koji su kafu pili kroz cijeli dan nisu imali niži rizik od onih koji nisu pili kafu, objavio je European Heart Journal.
Glavni autor studije, dr. Lu Qi, naglašava da ljekari obično ne spominju važnost vremena kada konzumiramo hranu ili napitke, ali bi u budućnosti trebali razmisliti o tome. Prema njegovim riječima, ispijanje kafe nakon podneva može poremetiti cirkadijani ritam, naš unutrašnji tjelesni sat koji regulira dnevne fizičke i mentalne promjene. Kafa može potisnuti melatonin, hormon spavanja, što može uzrokovati nesanicu, a dugoročno povećati rizik od kardiovaskularnih problema.
Naučnici stoga sugerišu da bi se u prehrambenim smjernicama moglo početi savjetovati kada je najbolje piti kafu za optimalno zdravlje.