Savjeti

Kako održati zdravlje kostiju i spriječiti osteoporozu

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kako održati zdravlje kostiju i spriječiti osteoporozu
Foto: Ilustracija

S godinama, naše kosti mogu postati tanke i krhke, što povećava rizik od prijeloma. Ovo stanje, poznato kao osteoporoza, često nema očite simptome sve dok ne dođe do prijeloma. Osteoporoza se može manifestirati kroz suptilne znakove poput boli pod opterećenjem, ali mnogi ljudi saznaju za nju tek nakon što dožive prvi prijelom.

S obzirom na to da slabljenje kostiju često prolazi neprimijećeno, najpouzdaniji način da saznate koliko su vaše kosti zdrave jeste putem skeniranja gustoće kostiju, poznatog kao DEXA skeniranje. Preporučuje se ženama starijim od 65 godina, mlađim ženama s povećanim rizikom od osteoporoze i muškarcima starijim od 70 godina.

S godinama, tijelo smanjuje proizvodnju estrogena, što može doprinijeti razvoju osteoporoze. Žene u postmenopauzi su posebno rizične i prijelome doživljavaju pet puta češće od muškaraca. Do 70. godine, prijelomi su prisutni kod polovice žena.

Niska tjelesna težina, upotreba steroida, endokrine bolesti, pušenje, konzumacija alkohola i nedostatak kalcija u prehrani također mogu pridonijeti stanjivanju kostiju u bilo kojoj dobi.

Kako održati kosti zdravima?

Unos kalcija: Da biste ojačali kosti, važno je unositi dovoljno kalcija. Preporučena količina je između 1000 i 1300 miligrama kalcija dnevno, ovisno o dobi i spolu. Namirnice bogate kalcijem uključuju jogurt, obogaćeni sok od narandže, sardine, losos, tofu i špinat.

Vitamin D: Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija. Ako ne provodite puno vremena na suncu ili živite u manje sunčanom području, razmislite o uzimanju dodatka prehrani. Nacionalni instituti za zdravlje preporučuju unos između 600 i 800 mikrojedinica vitamina D dnevno, ovisno o dobi i spolu.

Redovna tjelesna aktivnost: Vježbanje najmanje 30 minuta dnevno može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju. Preporučuju se vježbe poput hodanja, trčanja, dizanja tegova, tenisa i joge koje pomažu u jačanju koštanog tkiva.