Da li zaista djeluje?

Kućni trik protiv migrene osvojio je internet, a evo šta o tome misli struka

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Kućni trik protiv migrene osvojio je internet, a evo šta o tome misli struka
Foto: Ilustracija

Migrene su poznate po tome što mogu iscrpiti i psihički i fizički, često dolaze s intenzivnim glavoboljama, mučninom i averzijom prema svjetlu. Mnogi koji pate od ovog stanja dobro su upoznati s izazovima koji dolaze kada treba upravljati tim napadima, a jedna žena otkrila je jednostavan kućni lijek koji je nedavno osvojio internet, ostavljajući mnoge znatiželjnima, ali i zaprepaštenima.

Namakanje stopala u vrućoj vodi

U videu koji je od tada postao viralan, žena, koja se dugo borila s migrenom, podijelila je iznenađujuće jednostavnu metodu na koju je naišla kako bi ublažila bol. Stojeći u plitkom bazenu s vodom, opisala je svoje otkriće.

"Ako vas uhvati migrena i želite je se brzo riješiti, evo što napraviti. Umočite noge u vodu koja je vruća koliko možete udobno podnijeti", objasnila je taktiku koja je i njoj samoj promijenila život.

@doctormyro Did you know this migraine life hack? #lifehack #migraine #migrainerelief #medical ♬ original sound - Dr. Myro Figura, MD

Šta kaže struka

Iako ova metoda može zvučati nekonvencionalno, postoji stvarna nauka koja to podupire. Anesteziolog Dr. Myro Figura, kojeg na TikToku prati više od 740.000 pratitelja, osvrnuo se na viralni video, nudeći medicinsko objašnjenje zašto ovaj jednostavan trik djeluje. U svom popularnom videu, dr. Figura je podijelio da namakanje stopala u vrućoj vodi uzrokuje širenje krvnih žila u stopalima. Ovo širenje odvlači krv iz vaše glave, što zauzvrat ublažava pritisak u vašim kranijalnim krvnim žilama - upravo onaj pritisak koji izaziva migrene. S više od 1.2 miliona lajkova na njegovom videu, čini se da mnogi smatraju da je njegovo objašnjenje ohrabrujuće i uvjerljivo.

Kada potražiti stručnu pomoć

Iako bi ovaj trik za namakanje stopala nekima mogao ponuditi brzo olakšanje, važno je zapamtiti da su migrene složene i mogu imati različite okidače i temeljne uzroke. Ako su vaše migrene česte, teške ili posebno tvrdoglave, pametno je konzultirati se s ljekarom.

I zapamtite, kao i kod svakog zdravstvenog savjeta koji kruži internetom, uvijek je najbolje pristupiti sa znatiželjom, ali i oprezom, a kada ste u nedoumici, potražite stručni savjet.