Nutricionistica otkriva hranu koju nikada ne treba kombinovati sa šoljom čaja
Prema farmaceutkinji i nutricionističkoj terapeutkinji Deborah Grayson, ispijanje čaja ili kafe s određenom hranom moglo bi povećati vaše šanse za razvoj ozbiljnog nedostatka hranjivih tvari. Evo što treba izbjegavati uz čaj.
Ako uz obrok uvijek pijete čaj, mogli biste postati anemični, rekla je Deborah Grayson za The Mirror.
Dodala je da je rizik od anemije, ozbiljnog nedostatka željeza, posebno visok ako ste žena koja ima menstruaciju.
Hrana koja je ‘ne-ne’ uz čaj i kafu uključuje obroke bogate željezom poput odreska i pečene govedine, kao i zeleno povrće poput špinata, brokule i kelja.
Studije su otkrile da brojne hemikalije u čaju i kafi mogu blokirati apsorpciju željeza, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upala.
Osim u čaju i kafi, polifenoli se također nalaze u hrani poput voća, povrća i začina — iako u mnogo nižim količinama.
Tanini, koji se također nalaze u vinu, kao i oksalati, također su poznati po svom učinku blokiranja željeza.
Simptomi mogu biti iscrpljujući; uključujući ekstremnu iscrpljenost, gubitak kose i ponavljane infekcije.
Grayson je ponudila još neke ‘pogreške tokom obroka‘ koje mogu imati štetan utjecaj na naše zdravlje.
Naprimjer, ona savjetuje onima sa slabim apetitom koji žele dobiti na težini ili mišićima da se suzdrže od pijenja previše tekućine uz obroke jer prisutnost tekućine u želudcu može smanjiti količinu hrane koju možete pojesti.
Gorko lišće, poput rukole i cikorije, potiče proces probave i može pomoći tijelu da se pripremi da u potpunosti probavi hranu koju jedemo.
Muči vas salo na trbuhu? Ovih pet čajeva bi mogli biti put ka rješenju
Ostali savjeti uključuju obrok najkasnije tri sata prije odlaska u krevet i suzdržavanje od ležanja nakon obroka kako biste izbjegli simptome refluksa.