Bez panike

Šta učiniti ako pronađete kvržicu na dojkama?

Autor: ČuvajZdravlje.ba
Šta učiniti ako pronađete kvržicu na dojkama?
Foto: Ilustracija

Ako tokom samopregleda dojki otkrijete kvržicu, važno je da ne paničarite. Prema informacijama iz Centra za rak Stony Brook, većina kvržica na dojkama, oko 80%, su benigne (nije kancerogene). Ovo je posebno istinito za žene mlađe od 40 godina. Ako ste redovno odlazili na mamografije koje su bile negativne, šanse da je kvržica kancerogena su još manje.

Međutim, pronalazak kvržice može biti zabrinjavajuć. Evo nekoliko koraka koje trebate poduzeti:

1. Nemojte paničariti

Prvo, važno je ostati smiren. Većina kvržica nije kancerogena. Različite kvržice mogu imati različite teksture i uzroke, pa je važno znati što svaka od njih može značiti.

2. Pregledajte kvržicu

Kvržice mogu varirati u veličini, obliku, teksturi i mobilnosti. Benigne kvržice često su čvrste, dobro definirane i pomične, dok kvržice raka mogu imati nepravilne rubove i biti teže za pomak.

3. Dijagnostički koraci

Najbolji način da se odredi priroda kvržice je konsultacija s doktorom. Moguće dijagnostičke metode uključuju mamografiju, ultrazvuk ili biopsiju. Ako snimanje otkrije benignu cistu, tekućina se može drenirati ako je potrebno.

4. Uobičajni uzroci benignih kvržica

Benigne kvržice mogu biti uzrokovane menstrualnim ciklusom, hormonskim fluktuacijama, začepljenim mliječnim kanalima, infekcijama ili povredama. Neke uobičajne vrste uključuju:

Fibroadenomi: Okrugle, pomične kvržice česte kod mladih žena.

Ciste: Vrećice ispunjene tekućinom koje mogu varirati u veličini s menstrualnim ciklusom.

Fibrocistične promjene: Uzrokuju zrnastu kvrgavost povezanu s hormonskim promjenama.

Mastitis: Infekcija dojki koja uzrokuje crvenilo, toplinu i kvrge.

Masna nekroza: Čvrste kvržice nastale zbog povrede dojke.

5. Prepoznajte znakove kancerogenosti

Kvržice raka obično rastu, napadaju okolna tkiva i mogu uzrokovati promjene poput promjena u izgledu bradavica, iscjedak iz bradavice, osjetljivost ili udubljenja na koži.

6. Šta učiniti ako pronađete kvržicu

Bez obzira na prirodu kvržice, trebate posjetiti doktora kako biste je pregledali. Redovni samopregledi mogu vam pomoći pratiti promjene u tkivu dojke.