Evo kako prekomjerna konzumacija sladoleda utiče na organizam
Bez obzira na to koliko su ručak ili večera zasitni, ovih dana žudimo za sladoledom i jedemo ga gotovo svaki dan. Poznato je da ta hladna poslastica nije baš zdrava, ali kako točno njena konzumacija utiče na tijelo?
Dijetetičarka Kiran Campbell kaže da se ne moramo odreći sladoleda kako bismo živjeli zdravo, ali ključna je umjerenost.
"Postoji razlika u tome jedete li jednu kuglicu sladoleda ili tri. Bitna je i cjelokupna prehrana. Neko ko jede hranu siromašnu hranjivim tvarima i završava dan sladoledom, imat će drugačije zdravstvene učinke od nekoga ko jede hranu bogatu hranjivim tvarima i na kraju dana se počasti sladoledom", izjavila je Campbell za Parade.
Drugim riječima, veća je vjerovatnost da će doći do negativnih zdravstvenih posljedica kada se pojede veća porcija, uz drugu hranu siromašnu hranjivim tvarima.
"Glavni razlog zbog kojeg se sladoled smatra nezdravim je udio zasićenih masnoća i dodanih šećera. Kada se konzumiraju prekomjerno, zasićene masti i šećer negativno utiču na zdravlje srca, podižući količinu LDL holesterola u tijelu. To povećava rizik od moždanog udara, bolesti srca i srčanog udara", pojasnila je.
Konzumacija sladoleda povezana je s višim nivoima anksioznosti i depresije
Konzumacija previše zasićenih masnoća i dodanih šećera također negativno utiče na mozak.
"Naučne studije potvrdile su da je ultraprerađena slatka hrana, poput sladoleda, povezana s višim nivoima anksioznosti i depresije. Druga istraživanja o prehrani s visokim udjelom saharoze, koja je glavni zaslađivač u sladoledu, pokazuju da konzumacija velikih količina tog sastojka smanjuje našu sposobnost prilagodbe promjenjivim situacijama te također može narušiti kratkotrajno i dugoročno pamćenje", ističe dijetetičarka.
"Studije pokazuju da prehrana s visokim udjelom jednostavnih šećera, poput sladoleda, može povećati propusnost tankog crijeva kod zdravih ljudi. Ovo povećanje propusnosti u osnovi znači da toksini mogu dospjeti u krvotok i uzrokovati upalu ili druge zdravstvene probleme", napomenula je.
Umjerenost je ključna
Neki proizvođači sladoleda u svojim proizvodima koriste emulgatore koji nisu pogodni za crijeva.
"Na primjer, emulgatori poput karboksimetilceluloze i polisorbata 80 mogu smanjiti raznolikost bakterija u crijevima ili dovesti do upale niskog nivoa ili kolitisa kod nekih osoba. Čak i određene vrste karagenana, koje se općenito smatraju sigurnima, mogu biti povezane s bolestima iritabilnog crijeva i upalom unutar gastrointestinalnog sistema", dodaje Campbell.